Historien bag Eremitagebordet

  •  
  •  
  •  

Christian 5. opførte fra 1694 et bindingsværkshus i to etager i Dyrehaven. I 1734 blev det revet ned, hvorefter hofbygmester Lauritz de Thurah opførte det nuværende jagtslot på bakketoppen midt på sletten i årene 1734-36.

I kælderen er køkkenet placeret centralt under spisesalen og det gav snedkermester Johan Jeremias Reusse mulighed for at tilføje rummet et ganske særligt bord.

I 1736 opsatte snedkermester Reusse nemlig en taffelmaskine, en maskine med bord og tilbehør. Det berømte eremitagebord, der ved en hejseanordning tillod det veldækkede bord at stige op fra og efterfølgende ned til det underliggende køkken gennem en lem i spisesalens gulv, således at man kunne dinere uden tjenerskab eller, på fransk, "en Hermitage".

Få år senere blev der, efter ordre fra Eigtved, konstrueret en ny taffelmaskine. Denne maskine blev dog fjernet i slutningen af 1700-tallet.

Publiceret 12. februar 2013

Accept af cookies

Ifølge lovgivningen skal der oplyses om brugen af cookies. Kongehuset benytter cookies for at sikre, at hjemmesiden virker korrekt samt i forbindelse med statistik.

Cookies fra hjemmesiden kan altid slettes igen.

Læs mere om cookies