Historien bag Nytårstaflet

Opdækning ved nytårstaflet
Opdækning ved nytårstaflet Foto: Ole Mortensen, Tilsted.com

Den 1. januar afholder Regentparret traditionen tro nytårskur efterfuldt af taffel for Regeringen, repræsentanter for det officielle Danmark og Hoffet. Nytårstaflet blev første gang afholdt i Christian 5.s tid.

NYTÅRSTAFFEL

Da Christian 5. i 1693 gav statutterne til Elefantordenen og Dannebrogordenen, blev 1. januar en af ordensdagene. Kongerne holdt taffel for ridderne på denne dag, og den beholdt sit præg af en lukket begivenhed, selv da flere og flere med tiden kom til at deltage. De første ordensriddere var, bortset fra udlændinge, kongens hofkavalerer og nærmeste rådgivere - datidens regering og højeste embedsmænd – og ved enevældens afskaffelse trådte ministrene og Lands- og Folketingets formænd i deres sted, også ved nytårstaflerne.

Da nytårstaflet ikke længere udelukkende var for riddere, blev kredsen udvidet til også at gælde de kongelige damer, Hoffets ledelse og udvalgte institutioner med nær tilknytning til kongemagten: livregimentet, der beskyttede kongens person, militæret (for statens sikkerhed), politiet (borgernes sikkerhed), foruden kirken, Højesteret og Københavns Universitet. Alle de personer, som står i spidsen for disse institutioner, figurerer også i dag på gæstelisten til nytårstaffel. 

Taflet indledes med kur, hvor den tilstedeværende kongelige familie og gæsterne ønsker hinanden god nytår.

Yderligere information

Læs mere om Nytårstaffel og kur