100-årsdagen for Frederik 8.s død og Christian 10.s udråbelse til ny konge

Frederik 8.
Frederik 8. Foto: Polfoto

Det er i dag 100 år siden, at Danmarks daværende konge, Frederik 8. uventet sank sammen og døde på gaden i Hamborg, ramt af et akut hjertestop.

Dødsfaldet skete kort fra Hotel Hamburger Hof, hvor kongen med sit følge havde indlogeret sig på vej hjem fra en rekreationsrejse til Sydfrankrig.

Frederik 8. blev født i 1843 som ældste søn af den senere Kong Christian 9. og hans dronning, Louise. Ved faderens tronbestigelse i 1863 blev han tronfølger, og hans titel blev derefter kronprins. Først i en alder af 63 år efterfulgte han i 1906 faderen på tronen og nåede derfor kun at være konge i seks år, inden døden i 1912 indhentede ham i en alder af 69 år.

Nyheden om kongens pludselige død nåede København tidligt om morgenen den 15. maj. Og efter et hastigt indkaldt statsråd udråbte konsejlspræsident Klaus Berntsen fra balkonen på Christian VII’s Palæ på Amalienborg tronfølgeren til ny konge af Danmark under kongenavnet Christian 10.

Denne var på dette tidspunkt 41 år gammel. Hans regeringstid kom til at vare frem til 1947, hvor han døde i en alder af 76 år. Hans 35-årige regeringstid var en dramatisk periode i såvel Danmarks som den øvrige verdens historie. Den begyndte med en verdenskrig og den sluttede med endnu en altomfattende verdenskrig. Og mellemkrigstiden i 1920’erne og 30’erne blev stærkt præget af den store økonomiske verdenskrise, der vendte op og ned på mange vante forestillinger.

Yderligere oplysninger

Læs mere om Frederik 8. og Christian 10. under Kongerækken.