Åbning af Ejbybunkeren

Operationsrummet i Ejbybunkeren.
Operationsrummet i Ejbybunkeren. Foto: Jeppe Carlsen

H.K.H. Kronprinsen forestår i morgen den officielle åbning af Oplevelsescenter Vestvolden – Ejbybunkeren.

Ejbybunkeren blev i 1954 taget i brug som kontrolcenter til Københavns nye luftforsvar, der skulle beskytte hovedstaden mod luftangreb under den kolde krig. Bunkeren var i funktion frem til 1980 og blev herefter brugt til forskellige hemmeligstemplede formål.

Ejbybunkeren har de senere år gennemgået en renovering og fremstår nu som et oplevelses- og formidlingscenter. Her kan de besøgende via digitale og interaktive installationer opleve Ejbybunkerens historie og spille interaktive spil bl.a. i kontrolrummet, hvor installationerne genskaber illusionen af at sidde i et kontrolcenter og overvåge befæstningsringen.

Kronprinsen åbner Oplevelsescenter Vestvolden sammen med miljøminister Ida Auken fredag den 14. september kl. 13.00. Under åbningen vil Kronprinsen og miljøministeren bl.a. cykle langs Vestvolden og afprøve et interaktivt koldkrigsspil i bunkeren.

Ejbybunkeren er det andet oplevelsescenter, som åbner i forbindelse med en revitalisering af Københavns nyere Befæstning.  I 2010 åbnede søfortet Trekroner og til foråret 2013 åbner Garderhøjfortet som oplevelsescenter i samarbejde med Experimentarium. 

Københavns nyere Befæstning 

Københavns nyere Befæstning består af en række forter, batterier og volde, der ligger som en beskyttende ring om hovedstaden. Hovedparten af Befæstningen blev opført mellem 1885 og 1894, som reaktion på nederlaget til Tyskland i 1864. Krigsteknologien overhalede imidlertid Befæstningen, og den nedlagdes som forsvarsværk efter 1. Verdenskrig. Enkelte anlæg har dog været i brug indtil for få år siden, herunder Ejbybunkeren på Vestvolden, som Forsvarets Efterretningstjeneste først rømmede i 2004. 

Yderligere oplysninger

Læs mere om Ejbybunkeren og Københavns Befæstning på hjemmesiden for Københavns Befæstning.

Presseinformation

PRESSEKONTAKT VED CROSSTOWN

Charlotte Sørensen, tlf.: 26 85 28 20