Kronprinsparrets Priser uddelt i Operahuset

Kronprinsparret ankommer til Kronprinsparrets Priser 2013.
Kronprinsparret ankommer til Kronprinsparrets Priser 2013. Foto: William West, Scanpix

Kronprinsparret har netop uddelt Kronprinsparrets Priser i Operahuset i Sydney.

Kronprinsparrets Kulturpris på i alt 500.000 kroner blev i år uddelt til de kunstneriske kræfter bag tv-dramaerne Forbrydelsen og Borgen. Til at modtage Kulturprisen var skuespiller i Forbrydelsen, Sofie Gråbøl, samt skuespiller i Borgen, Sidse Babett Knudsen, og manuskriptforfatter på samme serie, Adam Price. Prismodtagerne modtog prisen på vegne af i alt ti personer, der har været involveret i arbejdet med tv-serierne. Som motivation til valg af vinderne udtalte Kronprinsparret:

”Borgen og Forbrydelsen er to unikke danske tv-serier, der har leveret mere end blot spænding og dramatik. De folder hver især et særligt univers ud, der har bevæget sig ind under huden på ikke kun et dansk publikum, men også begejstret, bekymret og berørt langt ud over Danmarks grænser. 
Begge serier kendetegnes ved to markante kvindelige hovedroller, der både driver historiens fortælling og samtidig giver indblik i det moderne menneskes dilemmaer og valg – og konsekvensen af disse. Rollerne forløses med et nutidigt sprogbrug, der giver historierne stor grad af indlevelse, og på billedsiden bliver vi forført af den særlige visualitet af høj filmisk kvalitet. Borgen og Forbrydelsen er vedkommende og relevante samtidsfiktioner, som er forbilledlige i deres insisteren på høj kvalitet til et bredt publikum.” 

Kronprinsparrets Sociale Pris på 500.000 kroner blev uddelt til den landsdækkende, frivillige organisation Natteravnene. Natteravnene medvirker i deres arbejde til at skabe tryghed for unge mennesker i det offentlige rum, og til at modtage prisen var formand Stig Kjerulf fra Fonden for Socialt Ansvar og sekretariatschef og stifter af Natteravnene Erik Thorsted. Kronprinsparret begrundede valget af Natteravnene med følgende:

”Natteravnene er et unikt socialt projekt, der vedrører os alle på tværs af social status, geografi og alder. Og det er lykkedes dem at mobilisere et imponerende antal frivillige. 
Natteravnene er bygget op som et franchise-koncept til frivillige, som på lokalt plan medvirker til at skabe tryghed – især for børn og unge – gennem en ansvarlig, omsorgsfuld og forebyggende synlig tilstedeværelse i det offentlige rum, uden fysisk indgriben. 
Natteravnenes blotte tilstedeværelse og konstruktive snak med børn og unge har flere steder i Danmark halveret omfanget af hærværk, vold og andre konflikter. 
Natteravnene er en organisatorisk nyskabelse for, hvordan frivilligt socialt arbejde kan udvikles og drives enkelt og effektivt. Det er samtidig et fremragende eksempel på, hvordan en enkelt idé kan replikkeres og udbredes. Det franchise-koncept, som Natteravnene bygger på, er i dag blevet overført med succes til en række andre frivillige sociale initiativer. 
Det er vores håb, at prisen kan medvirke til at fortsætte den imponerende udvikling, som er til stor inspiration for, hvordan nogle af samfundets væsentligste sociale udfordringer kan tackles igennem dynamisk, enkelt og effektivt frivilligt socialt arbejde. ”

 

De to Stjernedryspriser på hver 50.000 kroner gives i år til violinist Rune Tonsgaard Sørensen og sangerinde og sangskriver Karen Marie Ørsted. De to vindende prismodtagere optrådte begge ved prisuddelingen, der tv-transmitteres i både Australien og Danmark. Ved overrækkelsen af prisen udtalte Kronprinsparret:

”Rune Tonsgaard Sørensen er en violinist, der imponerer med sit præcise og følsomme spil, overlegne teknik og melodiøsitet. Få andre musikere i den klassiske verden gør mere for at blande den klassiske musik med den danske folkemusik. 
Netop denne spændvidde fra den formfuldendte klassiske musik til den svingende folkemusik, viser hvilken musikalsk ekvilibrist Rune Tonsgaard Sørensen er.

Vi håber, at stjernedrysprisen vil skabe endnu mere fokus på Rune Tonsgaard Sørensens særlige talent og unikke sans for musikalsk mangfoldighed.”

Til sanger Karen Marie Ørsted lød begrundelsen for uddeling af prisen:

”Karen Marie Ørsted - bedre kendt under sit kunstnernavn MØ - er en sangerinde og sangskriver, der kendetegnes ved sin charmerende kombination af musikalsk træfsikkerhed og uforudsigelighed. Hendes sange har en smittende energi og musikalsk opfindsomhed. Hos MØ smelter genrer som pop, soul, elektronica og r´n´b lystigt sammen, og sangene er i den grad medrivende.
MØs musikalske univers fungerer både foran det smalle og det brede publikum. På den intime natklub og i den prægtige koncertsal. MØ er et unikt talent, som ikke kan overses, og vi håber, at Stjernedrysprisen vil inspirere til, at talentet foldes endnu mere ud.”

Yderligere oplysninger Prismodtagerne

Kronprinsparrets Kulturpris 2013 gik til:

Fra Forbrydelsen:
Søren Sveistrup, hovedforfatter
Sofie Gråbøl, skuespiller
Birger Larsen, instruktør
Eric Kress, fotograf
Niels Sejer, production designer

Fra Borgen:
Adam Price, hovedforfatter
Sidse Babett Knudsen, skuespiller
Søren Kragh-Jacobsen, instruktør
Lasse Frank, fotograf
Søren Gam, production designer

Kronprinsparrets Sociale Pris blev i 2013 givet til:

Natteravnene 

Kronprinsparrets Stjernedryspriser 2013 gik til:

Sangerinde og sangskriver MØ alias Karen Marie Ørsted

Violinisten Rune Tonsgaard Sørensen

Presseinformation

Gå venligst til presse.

Video

Se videoklip med Kronprinsparret om deres hjem og familielivet. 

Se videoklip med Kronprinsparret på sejltur i Københavns Havn.