Regentparret går i land

Foto: Keld Navntoft, Scanpix

I dag går H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsgemalen officielt i land fra Kongeskibet ved bøje 1 i Københavns Havn efter afslutningen på årets sidste Dannebrogstogt, der bragte Regentparret på besøg i Skanderborg, Billund/Grindsted, Næstved, Bornholm og Christiansø.

Den officielle landgang markeres ved, at Regentparret sejler i chalup forbi Batteri Sixtus på Holmen, hvor der affyres salut med 21 skud. Inden landgangen ved Toldboden passerer Regentparret Kongeskibet Dannebrog, hvor de værnepligtige, der har deltaget i sommerens togter, stiller op ved bagbord og råber et trefoldigt leve for Dronningen og Prinsgemalen. 

I anledning af sæsonens afslutning afholder Regentparret samme aften strygemiddag for Dannebrogs officerer på Fredensborg Slot. Betegnelsen 'strygemiddag' kommer af, at der stryges kommando, hvilket vil sige, at kommandotegnet (vimpelen) tages ned fra Kongeskibet Dannebrog og dermed markerer afslutningen på sæsonen. 

Traditionen med de årlige sommertogter til forskellige danske byer og øer har Regentparret videreført fra Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid, og traditionen går helt tilbage til Christian 10., der som den første konge gjorde årlige togter i danske farvande til en fast del af sit officielle program.

Kongeskibet anvendes dog også til udenlandske besøg, og under dette års Olympiske Lege lå Dannebrog til kaj i London. Her blev skibet anvendt i forbindelse med den kongelige families tilstedeværelse under OL, og Regentparret afholdt receptioner på agterdækket for blandt andre de danske OL-deltagere samt for britiske og danske erhvervs- og kulturrepræsentanter. 

Yderligere information

Se fotos fra Regentparrets sommertogt september 2012.

Se fotos fra Regentparrets sommertogt juni 2012.  

Læs mere om Kongeskibet Dannebrog

Læs mere om Dannebrogstogter.