Aftenselskab på Christiansborg Slot

Den 24. oktober 2018 er Hendes Majestæt Dronningen vært ved det traditionsrige og festlige aftenselskab på Christiansborg Slot for Regering, Folketing og danske medlemmer af Europa-Parlamentet med flere.

På billederne ses Kong Frederik IX, Dronning Ingrid og Tronfølgeren Prinsesse Margrethe ved det første aftenselskab for Folketinget på Christiansborg Slot i 1958 og den kongelige familie ved det senest afholdte aftenselskab, der fandt sted i 2014. Foto: Ritzau Scanpix ©

Aftenselskabet afholdes én gang indenfor hver folketingsperiode, og på denne aften vil gæsterne og den kongelige familie deltage i en middag med underholdning. Efterfølgende mødes gæsterne på dansegulvet til dans og les lanciers i Riddersalen. Navnlig den sidste dans har gennem tiden været et fast indslag ved disse selskaber i Kongehuset.

Det første store aftenselskab på Christiansborg Slot fandt sted i 1958. Dengang havde Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid inviteret 500 gæster til selskab på slottet, hvor den 18-årige Tronfølger Prinsesse Margrethe også deltog. Siden er det blevet en tradition i Kongehuset, og Dronningen og Prins Henrik videreførte at afholde aftenselskaber, da Dronningen blev Danmarks regent i 1972. Det seneste aftenselskab for Folketinget med flere fandt sted i 2014, hvor Regentparret var værter.

Med jævne mellemrum inviterer Dronningen også til aftenselskab for repræsentanter fra kunst- og kulturlivet. De seneste af disse selskaber fandt sted i 2016. Denne tradition blev skabt af Dronningen og Prins Henrik tilbage i 1976.

Rammerne for Dronningens aftenselskab er Christiansborg Slot, der har mere end 800 års historie som rigets magtcentrum. I dag rummer slottet flere institutioner af central betydning. Folketinget råder over de fleste lokaler på slottet, men også Statsministeriet, Højesteret og de Kongelige Repræsentationslokaler har til huse her. Det er i Kongehusets lokaler, at aftenselskaber samt nytårskure og gallamiddage afholdes.