Folketingets åbning

Arkivfoto. Den kongelige familie ses i Folketingssalen i 1930'erne.
Arkivfoto. Den kongelige familie ses i Folketingssalen i 1930'erne. Foto: Tage Christensen, Polfoto

Regentparret, Kronprinsparret, D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie og H.K.H. Prinsesse Benedikte overværer den 7. oktober 2014 Folketingets åbning på Christiansborg Slot.

Folketingets åbning markerer begyndelsen på det nye folketingsår og finder altid sted den første tirsdag i oktober. Forud for åbningen er der en offentlig gudstjeneste i slotskirken, hvor prædikanten udpeges af kirkeministeren.

Den grundlovgivende rigsforsamling havde første møde i 1848, og Rigsdagen blev frem til grundlovsændringen i 1953 indkaldt ved et kongeligt åbent brev. Frem til 1953 blev Rigsdagen ligeledes åbnet i Kongens navn, hvor Kongen åbnede den grundlovgivende rigsforsamling med en trontale og derefter forlod forsamlingen.

Den grundlovgivende rigsforsamling mødtes oprindeligt i den gamle højesteretssal på Christiansborg. Siden 1953 har åbningen fundet sted i Folketingssalen.

I 1918 deltog kvindelige medlemmer af den kongelige familie for første gang ved Folketingets åbning, og regenten og tronfølgeren har siden 1966 været til stede ved åbningen i alle år. Kronprinsen og Prins Joachim har deltaget i Folketingets åbning, siden de fyldte 18 år, og den kongelige familie har siden 1968 siddet i kongelogen i forbindelse med Folketingets åbning.

Yderligere oplysninger

Læs mere om den kongelige familie