Kongeskibet Dannebrogs sejlsæson

Den 12. april 2018 hejser H.M. Dronningens Jagtkaptajn kommando på Kongeskibet Dannebrog på Flådestation Frederikshavn. Besætningen påbegynder herefter den sejlende forskole, der varer frem til den officielle ombordstigning den 1. maj.

Kommandohejsning, 2017. Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix ©

Forud for den officielle ombordstigning gennemfører Kongeskibet Dannebrog sejlende forskole og foretager rekognosceringer fra søsiden i nogle af de danske havne og områder, som den kongelige familie vil besøge under årets togter med Kongeskibet Dannebrog.

Forskolen har til formål at uddanne og rutinere dette års værnepligtige besætning og stambesætningen ombord på Kongeskibet Dannebrog til at løse forekommende opgaver i forbindelse med årets togter. Den værnepligtige besætning har gennemført flere måneders uddannelse og træning ved Søværnets Skole, Center for Sergent og Maritim uddannelse i Frederikshavn, blandt andet under ledelse af officerer og befalingsmænd fra Kongeskibet Dannebrogs faste besætning. Besætningen på Kongeskibet Dannebrog skal være i stand til at løse forskelligartede opgaver inden for sejlads, sikkerhed samt i ceremoniel henseende blandt andet i forbindelse med togterne.

Henover sommeren sejler Kongeskibet Dannebrog desuden i de indre danske farvande i forbindelse med kongelige aktiviteter og besøg. Under hele sejlsæsonen benyttes Kongeskibet i forskellige sammenhænge, og der holdes blandt andet receptioner ombord.

Skibet stryger kommando i starten af oktober måned, og skibets værnepligtige hjemsendes eller fortsætter tjenesten som fastansatte i Søværnet. Om vinteren ligger Kongeskibet Dannebrog på Flådestationen i Frederikshavn, hvor skibet vintervedligeholdes og klargøres til den kommende sæson.