Kronregalier

I de kongelige samlinger på Rosenborg Slot findes blandt andet kronregalierne.

Scepteret som blev udført til Frederik 3.s kroning i 1648. Foto: Kongernes Samling, Rosenborg Slot ©

Symbolerne på kongens magt og værdighed var foruden kronen de såkaldte kronregalier, som kongen bar som magtsymboler ved kronings- og salvingsceremonierne. Kronregalierne omfatter blandt andet et scepter, et rigsæble og salvebuddike. 

Det kugle- eller globeformede rigsæble er et gammelt magtsymbol og den danske version af rigsæblet er en blankpoleret guldkugle omsluttet af et diamantbesat blå-emaljeret guldbånd, som blev fremstillet til Frederik 3.s kroning i 1648.

Med til regalierne hører også scepteret, som ligeledes blev udført til Frederik 3.s kroning i 1648. Scepteret er lavet af guld med emalje og taffelslebne diamanter.

Fra Frederik 3.s kroning stammer også en krukke til salven, salvebuddiken, som er udført i guld med emalje og taffelstene. Salvingen symboliserede, at kongen nu fik sin magt direkte fra Gud og foregik helt konkret ved, at kongen blev gnedet på issen, brystet og højre håndled med en indviet olie. 
Ligesom rigsæblet og scepteret anvendte man buddiken ved enevældens salvinger frem til 1840, men siden enevældens afskaffelse i 1849 har de historiske genstande været opbevaret og udstillet i skatkammeret under Rosenborg Slot. 

Rosenborg Slot og skatkammeret kan besøges af publikum.