Kuppelsalen og Havesalen på Fredensborg Slot

Den 4. april 2017 var der residensforlæggelse til Fredensborg Slot.

Kuppelsalen, Fredensborg Slot. Foto: POLFOTO ©

Kuppelsalen og Havesalen på Fredensborg Slot er blandt nogle af slottets kendetegn. 

Kuppelsalen på Fredensborg Slot er blandt andet inspireret af de sydeuropæiske landslotte fra slutningen af 1600-tallet. Salen er slottets kvadratiske centrum og strækker sig op gennem to etager for at ende i en hvælvet kuppel med vinduer.

Loftets stuk er malet i røde og blå farver og er udført af den italienske billedhugger Carlo Enrico Brenno. Salens sort-hvide flisegulv er af genbrugte marmorsten fra Rosenborg Slot. Kuppelsalens stukrammer er udsmykket med svenskeren Johan Mandelbergs otte store malerier med motiver fra Homers ”Iliaden” og med Anthon Christopher Rüdes fire skildringer af scener fra de seneste fire kongers liv. 

Kuppelsalen fungerer i dag som festsal og dannede blandt andet ramme om Kronprinsparrets brudevals i 2004, H.M. Dronningens 75-års fødselsdagsfest og senest gallataflet i anledning af statsbesøg fra Mexico i 2016.

Bag ved Kuppelsalen ligger Havesalen, som under Frederik IV fungerede som spisesal eller såkaldt Taffelgemak. Salen er kendt for det store vindues- og dørparti mod Slotshaven, hvor havens alléer kan ses. Havesalens mest iøjnefaldende element er Henrik Krocks loftsmaleri fra 1723, som viser de antikke guders forsamling i skyerne på Olympen, hvor de har selskab af to kvinder, som symboliserer Frederik IV’s dobbeltmonarki, Danmark og Norge. Havesalens loft er en allegori på Store Nordiske Krigs fredsafslutning, som Fredensborg Slot var en hyldest til.

Ligesom Kuppelsalen har Havesalen marmorkaminer samt et stukloft med 22 modellerede stukfigurer i naturlig størrelse af Carlo Enrico Brenno.