Offentlige audienser

Danskere, der har modtaget en medalje eller orden eller har modtaget kongelig udnævnelse til en statslig tjenestemandsstilling kan møde i offentlig audiens hos H.M. Dronningen.

I Danmark er der en lang historisk tradition for, at menigmand med særligt ærinde kunne søge foretræde for regenten.

Under Christian V (1670-99) og i hovedparten af Frederik IV's regeringstid (1699-1730) havde man den ordning, at enhver kunne henvende sig med en bøn eller anmodning, mens kongen ventede på, at hans hest blev gjort klar. Staldkarlen regulerede adgangen til kongen og afviste på forhånd de håbløse anmodninger.

Som led i opbygning af den personlige enevælde formaliserede Frederik IV i 1725 systemet ved udstedelse af en forordning om faste ugentlige audienser, hvor enhver borger personligt kunne fremføre klagemål og forslag til monarken uden om administrationen.

Dette system videreførtes af senere monarker i varierende former og danner dermed det historiske grundlag for offentlige audienser, som de foregår i dag.

Offentlig audiens i dag

I dag den 9. januar afholder Dronningen audiens på Christiansborg Slot - ligesom på en række øvrige mandage i løbet af året. Ved audienserne har danskere mulighed for at takke Dronningen for deltagelse ved en åbning eller et besøg, for tildeling af en orden eller en medalje samt for kongelig udnævnelse og afsked.

Ved ankomsten til Christiansborg Slot noterer en adjudant den fremmødtes navn og ærinde. Gæsten modtages herefter af kabinetssekretæren, inden den pågældende føres til audiensgemakket, hvor samtalen med Dronningen finder sted.