H.K.H. Kronprinsessen tale ved overrækkelse af Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2017

Offentliggjort den 8. februar 2017

Fortællingen om aftenens prismodtager er lidt af et eventyr, hvor man ofte skal møde mange udfordringer, før man når til det, der viser en fremtid med håb og muligheder.

Fortællingen om prismodtageren begynder for mere end 25 år siden.  På det tidspunkt var interessen for immunforsvaret allerede vakt. Og et forsøg med kræftceller i mus fik for alvor tændt for nysgerrigheden. Forsøgene viste, at mus med intakt immunforsvar selv formåede at slå kræftcellerne ned. Herfra opstod drømmen om at kunne helbrede kræftpatienter gennem forståelse af kroppens immunsystem.

Det var ganske nytænkende, og kun få troede på ideen. Skepsis var stor – og havde mange stemmer. Heldigvis lyttede årets prismodtager til sit hjerte og troede på den viden, hun allerede havde. Og hun havde også det nødvendige mod til at bevæge sig ud i ukendt terræn – selvom vejen frem til tider var ret ensom.

Vejen blev også utraditionel. Prismodtageren havde troen på og turde knytte sin forskning i laboratoriet tæt sammen med behandling af alvorligt syge kræftpatienter på hospitalet. Arbejdet i laboratoriet gav helt ny indsigt i immunforsvarets mekanismer. Forskningen blev hurtigst muligt omsat til nye behandlingsmåder til patienter med uhelbredelig modermærkekræft. Hos nogle forsvandt kræften helt – hos andre hjalp behandlingen desværre ikke. 

Men det var lidt af et gennembrud. Og det styrkede troen på, at ideen kunne blive til virkelighed.

Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at dele af kræftbehandlingen i dag står overfor et paradigmeskift - en helt ny måde at tænke kræftbehandling på. Immunterapi er behandling, som modsat andre behandlinger, ikke er målrettet kræftcellerne. Den er målrettet immunsystemet. Formålet er at gøre patientens eget immunforsvar i stand til at nedkæmpe kræftcellerne.

Uden vores prismodtagers talent for at se muligheder, gribe dem og tro på dem, havde vi næppe været så langt med udvikling og afprøvning af immunterapi til danske kræftpatienter, som vi er i dag.

Drømmen fra studietiden er nu godt i gang med at blive til virkelighed. Mange forskere og læger verden over tror i dag på immunterapien som en ny banebrydende del af fremtidens kræftbehandling. Ikke bare for modermærkekræft, men for alle kræftsygdomme. I dag er immunterapi det hotteste emne på de store kræftkongresser, hvor tusindvis af læger og forskere deltager. For 10 år siden blev emnet drøftet i de fjerneste afkroge af kongrescentrene, hvor man kun kunne finde årets prismodtager og bare en håndfuld andre. 

Immunterapi giver nyt håb til kræftpatienter, der for blot få år siden ville dø af deres kræftsygdom. Det ved om nogen den kræftpatient, som har indstillet årets prismodtager.

Det er mig en stor glæde at kunne afsløre, at modtager af Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2017 er:

Inge Marie Svane
Professor, overlæge, og leder af Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital.

Jeg ved, at Poul Erik Pedersen, som har indstillet Inge Marie Svane, og hans hustru Birgit er her i aften. Jeg fik mulighed for at hilse på ham, da han gav mig blomster, da jeg kom til Skuespilhuset. Han siger som en del af sin begrundelse:

Jeg føler, at Inge Marie har reddet mit liv, og vi vil altid være hende taknemmelige. 

Hun er utroligt vidende, letforståelig og giver altid klart svar, når man spørger. Hun fortæller tingene nøjagtig, som de er, men giver håb. Med hende var vi sikre på, at jeg fik den bedste behandling, der findes. 

Inge Marie tager sig tid til at besvare alle spørgsmål. Vi har aldrig oplevet, at hun var utålmodig. Aldrig.

Hun tager hånd om sine patienter på en menneskelig måde, så man altid føler sig tryg. Blandt andet ringede hun hjem til os og spurgte til mig, da det var værst. 

Pouls Eriks fortælling viser, at Inge Marie Svane har meget stor respekt og omsorg for sine patienter og deres pårørende. For hende er enhver behandling et tæt og respektfuldt parløb mellem patienten og hende som læge. Hun lytter og forstår, at mennesker er forskellige og derfor kan have forskellige ønsker og behov.

Jeg begyndte med at minde om, at man i eventyr ofte skal gennem meget, før man når til det, der viser en fremtid med håb og muligheder. Der har Inge Marie Svane nu bragt os.

Få symboliserer nemlig håb og fremskridt som årets modtager af Kræftens Bekæmpelses hæderspris. Hun giver håb om længere liv for kræftpatienter med sit enorme arbejde med at udvikle og sikre helt nye typer af kræftbehandling i Danmark. Behandlinger som i fremtiden vil kunne komme til at spille en afgørende rolle for mange kræftpatienter. Inge Marie Svane er både læge for patienterne i dag og for patienterne i fremtiden.

Jeg vil bede Inge Marie Svane om at komme på scenen og modtage vores taknemmelighed og Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2017.