H.K.H. Kronprinsessens tale ved åbningen af Frivillighovedstadsåret den 21. januar 2018

Offentliggjort den 22. januar 2018

Frivillighed er et særkende for Danmark. Noget vi kan være rigtig stolte af, og noget vi er kendt for.

Et andet særkende for Danmark er, at danskerne er blandt verdens lykkeligste folk.

Mon ikke der er en sammenhæng? Det tror jeg.

Frivilligt arbejde gavner de mennesker, der oplever mere velfærd eller omsorg ved, at nogen vil engagere sig i deres liv. Men det gavner også dem, der udfører det frivillige arbejde. De får et bedre netværk og flere venskaber, de øger deres kvalifikationer, og de oplever glæden og tilfredsstillelsen ved at gøre en forskel for andre. For mange er det meget givende. Alle vinder på frivilligt arbejde.

Som formand for Mary Fonden møder jeg ofte frivillige gennem vores projekter. De bidrager med noget vidt forskelligt. Nogle pakker rygsække til børn på krisecentre, nogle rådgiver voldsudsatte kvinder om rettigheder og økonomi, og andre skaber hver uge et trygt rum, hvor voksne, som oplever langvarig ensomhed, kan styrke deres netværk. Det sidste sker i projekt Værket, som også findes her i Aarhus. I Værket hos Røde Kors er Helle Vind Poulsen frivillig aktivitetsleder, og om det har hun sagt:

”Det er meget givende at være frivillig i Værket. Jeg er en del af et fantastisk team af frivillige, hvor vi gensidigt inspirerer og støtter hinanden. Og så er det for mig et kæmpe privilegium at følge deltagernes udvikling – og man bliver også selv opmærksom på, hvordan man bruger sit eget netværk. Sidst jeg var på vagt måtte jeg sidde og tørre øjnene, fordi jeg blev så rørt over, hvor gode vores deltagere er blevet til at støtte hinanden.”   

Frivillighed handler om at ville andre mennesker. Om at kaste noget af sig selv i fællesskabets pulje. Og om at tro på den store gevinst ved at give. 

Det skal selvfølgelig anerkendes og hyldes, og det er blandt andet det, vi gør i dag. Anerkender og hylder, at 4 ud af 10 danskere oplyser at have deltaget i frivilligt arbejde i de seneste 12 måneder. Anerkender og hylder dem, der bruger fritid og ressourcer på at hjælpe andre. Anerkender og hylder de beslutningstagere, der skaber rammerne for, at det kan lade sig gøre.

Samtidig markerer vi i dag startskuddet til et år, hvor Aarhus bliver centrum for nye veje til at udvikle velfærden i Danmark.  Hvor alle jer, der er til stede i dag - frivillige foreninger, organisationer, erhvervslivet og mange flere – får muligheden for at finde de bedste og mest kreative løsninger på, hvordan det frivillige arbejde kan styrkes og udvikles. Til gavn for alle.

Som protektor vil jeg ønske et stort tillykke til Aarhus med den flotte titel og samtidig erklære Aarhus som Europæisk Frivillighovedstad 2018 for åben.