H.K.H. Prins Joachims tale ved åbningen af FoodTech'16 den 1. november 2016

Offentliggjort den 1. november 2016

I de forløbne næsten 20 år siden jeg blev protektor for FoodTech er der sket meget i verden – udover at vi alle er blevet 20 år ældre. Verdens befolkning er vokset massivt; middelklassen er vokset og øges nu med omkring ½ mio. mennesker om dagen; der bliver stadig færre ha. landbrugsjord pr. indbygger til produktion af fødevarer.

I følge The Economist skal vi i løbet af de næste 40 år producere flere fødevarer end i de foregående 10.000 år tilsammen. Så vi står overfor nogle enorme udfordringer…

Løsningen på denne udfordring er en bred vifte af tiltag: En mere effektiv primærproduktion – med skyldig hensyntagen til bæredygtighed; større fokus på spild i alle led fra jord til bord; en produktudvikling som tilgodeser differentieret efterspørgsel - og naturligvis alt sammen med umindsket opmærksomhed på fødevaresikkerheden.

Den danske ”food cluster” udgør omkring 25% af Danmarks eksport og beskæftiger ca. 10% af den private sektor. Men vi har desværre set mange danske arbejdspladser flytte til udlandet og med dem kostbar viden og erfaring, som aldrig kommer tilbage. Skal vi fastholde Danmarks styrkeposition som en af verdens største fødevareeksportører, kræver det effektivisering og automatisering baseret på mere og bedre teknologi, der skal udvikles i samspil mellem industri og forskning.

Udviklingen er i fuld gang, og man behøver ikke være fagmand for at bemærke, at der i de sidste 20 år er sket en markant udvikling inden for fødevareindustrien i retning af netop en mere effektiv og automatiseret produktion. Og så har robotterne holdt deres indtog.

FoodTech fagmessen er for alle led i fødevarekæden et vigtigt element i og en vigtig inspirationskilde til denne udvikling. Den sætter fornyelse, forskning, udvikling og tværfagligt samarbejde i centrum.

Jeg glæder mig til at besøge mange spændende stande spækket med nyheder, og jeg ønsker alle udstillere og besøgende en god og udbytterig messe.

Med disse ord erklærer jeg hermed FoodTech ’16 for åben.