H.K.H. Prinsesse Maries tale ved DM i madkundskab den 20. marts 2018

Offentliggjort den 20. marts 2018

Kære alle sammen,

Når man hører ordene "konservering" og "syltning", så lyder det jo ikke som det mest spændende i verden. Måske mest som noget, ens oldeforældre lavede.

Men som I forhåbentligt har opdaget i dag, så er der ret meget magi i konservering og syltning. Pludselig kan man få nye og spændende smage ud af alt fra agurker til rødbeder.

Det er også en god måde at få maden til at holde længere, og det var netop derfor, konservering blev opfundet!

I gamle dage blev hele grise saltet i saltkar, og kød blev røget i store røgovne. Frugt og grøntsager blev syltet i eddike eller sukker, som I har gjort her i dag.

Men for ca. 80 år siden skete der noget helt vildt. For her kom fryseren til Danmark! 

Men det var ikke en lille fryser under køleskabet, som vi kender den. Det var en stor fælles fryser, der lå i huse midt i byerne, hvor familier kunne købe sig til en aflåst skuffe, hvor de så kunne fryse kød og andet mad.

Forestil jer, at I skal lave pasta med kødsovs til aften. Men inden I kan gå i gang, skal I hen til frysehuset for at hente kødet.  Ikke så praktisk vel?

Derfor er det godt, at vi i dag har egne frysere og er blevet gode til at holde maden frisk, så færre bliver syge af at spise for gammel mad.

Men også for nemt at kunne fryse maden ned når man har lavet for meget og vil sparre og undgå madspild!

Men den moderne måde at konservere på betyder desværre, at mange af os har glemt nogle færdigheder som for eksempel ”syltning”.

Den slags gamle traditioner skal vi holde fast i, for det giver nogle spændende madoplevelser.

Samtidig kan I nu også prale af, at I kan et klassisk håndværk, som mange af jeres forældre måske aldrig har lært.

Så det er en ret sej evne, I har fået. At kunne servere retter, som jeres forældre aldrig har smagt eller selv kan lave!

Held og lykke til jer alle. Jeg er spændt på at se, hvem der vinder titlen i dag.

Tak for ordet.