
Det var én af de septembermorgener, hvor vinden stod stille og temperaturen var kravlet op over 20 grader. Fra Kongeskibet Dannebrog vinkede Dronningen til folk, der havde taget opstilling på Langelandsbroen eller langs kysten. Efterfulgt af en hale af små både i det sydfynske øhav var Dannebrog på vej ind i havnen i Rudkøbing. Her skulle årets sidste besøg om få øjeblikke begynde.
Under besøget i Langeland Kommune besøgte Dronningen blandt andet Koldkrigsmuseum Langelandsfort og fik i operationsbunkeren forevist et søkort over Østersøen. På andendagen besøgte Dronningen øboerne på Strynø.
En gammel tradition
Kongeskibet Dannebrog blev bygget i årene 1931-1932 og tjener den dag i dag som officiel og privat residens for Dronningen under sommertogter i Danmark og på oversøiske officielle besøg. Traditionen med togter om sommeren er videreført fra Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid, der på samme måde besøgte danske byer og egne med Kongeskibet.
I efteråret 2016 udkom bogen ”Kongeskibet Dannebrog” med billeder fra livet ombord. I forordet udtrykker Dronningen den særlige glæde, som Kongeskibet vækker, når det sejler eller lægger til:
”Et skib som Dannebrog vækker minder for enhver, der har været om bord, og hos de mange, der vinker til os langs kysterne og fra andre fartøjer på havet. Det er tydeligt, at Dannebrog ikke bare har en særlig plads for os, men også for mange danskere.”
Kongeskibet spiller en vigtig rolle i synliggørelsen af monarkiet i hele landet, når det lægger til i talrige danske havnebyer, hvorfra det er muligt for monarken og den kongelige familie at opnå en direkte kontakt til den lokale befolkning.


Fra lollandsk landbrug til Færøerne
Ved indsejlingen til Rudkøbing blev Dronningen på Kongeskibet Dannebrog mødt af tusindvis af borgere med flag i hænderne og musik på havnen.
Forud lå besøg hos fire andre kommuner i juni, hvor det første bragte Dronningen til Lolland Kommune. Her lagde Dronningen blandt andet vejen forbi Knuthenlund, hvor Dronningen så sortbrogede landracegrise og fik demonstreret, hvordan man maler mel på møller af træ.
I Varde Kommune så Dronningen på andendagen planerne for den tyske flygtningekirkegård og det kommende flygtningemuseum ved Oksbøl.
Ved årets sidste sommertogt i september kom Dronningen til Odsherred, Favrskov og Langeland kommuner. Her besøgte Dronningen blandt andet plejecentret Bobjergcentret, hvor der arbejdes ud fra "Eden Alternative-filosofien", Favrskov Gymnasium og gartneriet Knud Jepsen, der er verdens største producent af planten kalanchoe, også kendt som "brændende kærlighed".


I 2016 sejlede Dronningen også med Kongeskibet Dannebrog til Færøerne, hvor et omfattende program bød på Færøernes særegne natur og kultur. Først lagde Kongeskibet Dannebrog til på øen Suduroy, der er den sydligste ø på Færøerne. Derefter gik turen til Tórshavn og den femte største ø, Sandoy.
Kongeskibet Dannebrog har flere gange besøgt Færøerne og Grønland, og som Dronningen skriver i sit forord til bogen ”Dannebrog”:
”Selv om udsigten altid forandrer sig, fra danske småøer og havne til et kig på isbjerge i en grønlandsk fjord eller forbi en grøn klippekyst på Færøerne, så har Dannebrog altid været som et hjem for mig.”
Sommertogter
De årlige sommertogter bliver til i tæt samarbejde mellem arrangøren, der er statsforvaltningen, besøgskommunen og Kongehuset. Efter invitation fra en kommune går planlægningen i gang. Det involverer både Dronningens jagtkaptajn, der planlægger sejlruten, og besøgskommunen samt statsforvaltningen, der planlægger programmet i samarbejde med Kongehuset.

