På rejse med FN’s Befolkningsfond

Når H.K.H Kronprinsessen sammen med udviklingsminister Rasmus Prehn og FN’s befolkningsfonds (UNFPA) eksekutivdirektør Natalie Kanem fra den 2. til 4. december besøger Indonesien, vil det være for at opleve, hvordan fonden arbejder med at fremme SRSR-dagsordenen i landet, som gennem mange år har været en dansk udviklingsprioritet.

FN’s Befolkningsfond, UNFPA, er en international udviklingsorganisation, som fremmer kvinders, mænds og børns ret til sundhed og ligeværd. Fonden er en af Danmarks største partnere på udviklingsområdet, og Kronprinsessen har været fondens protektor siden 2010. Gennem årene har Hendes Kongelige Højhed fulgt og taget del i UNFPA’s arbejde tæt. Både gennem rejser med følgeskab af danske udenrigs- og udviklingsministre i lande fra Bangladesh til Burkina Faso, besøg hos FN-organer samt FN’s Generalforsamlinger i New York. Desuden har Kronprinsessen været involveret i flere internationale arrangementer og projekter, der relaterer sig til fondens hovedmærkesag: pigers og kvinders rettigheder. Kronprinsessen deltog også i Nairobi Summit i Kenya i november 2019, som markerede 25-året for Kairo-erklæringen. Danmark var sammen med UNFPA værter for det globale møde. Derudover var Hendes Kongelige Højhed fra 2012-2016 medlem af en international task force, der arbejdede for piger og kvinders rettigheder, og så var Kronprinsessen protektor, da verdens største konference for kvindelig ligestilling blev afholdt i København i maj 2016. Foran 5.000 tilhørere sagde Kronprinsessen bandt andet følgende fra talerstolen:

”Women Deliver is all about collecting knowledge and experience from all over the world and creating an open culture of knowledge sharing and challenging us to collaborate on our common goals across all sectors, societies, countries and regions – based on the recognition that only TOGETHER can we achieve meaningful change, for good.” 

Overordnet arbejder UNFPA på at sikre, at enhver graviditet er ønsket, at enhver fødsel er sikker, og unge mennesker ikke får HIV/AIDS og at enhver ung får mulighed for at udleve sit fulde potentiale. Derudover støtter UNFPA lande i at anvende befolkningsdata til at planlægge social infrastruktur til bekæmpelse af fattigdom. Disse temaer er også en del af besøget i Indonesien, hvor Kronprinsessen og udviklingsminister Rasmus Prehn sammen med UNFPA’s eksekutivdirektør Natalie Kanem vil besøge en række programmer, som fonden er inde over i verdens fjerdemest folkerige land. Således vil Kronprinsessen, udviklingsministeren og eksekutivdirektøren i Indonesien besøge alt fra en forening for jordemødre, hvor UNFPA er med til støtte initiativer med uddannelse af jordemødre, så flere af dem kan være opmærksomme på potentielle risici ved kvindelig omskæring, og deltage i dialog med indonesiske religiøse ledere. Her vil omdrejningspunktet for mødet være familieplanlægning, idet religion spiller en central rolle i fremme af familieplanlægningsprogrammer samt rådgivning til vordende forældre.

UNFPA støtter programmer i mere end 150 lande og har landekontorer i over 110 lande. UNFPA er finansieret gennem frivillige bidrag, og Danmark er blandt de mest aktive deltagerlande i UNFPA, og har gennem årene ydet væsentlige bidrag til organisationens arbejde.