H.K.H. Prinsesse Maries tale ved åbningen af Copenhagen Cooking & Food Festival den 23. august 2018

Offentliggjort den 24. august 2018

Mange tak for invitationen til at deltage i åbningen af Copenhagen Cooking & Food Festival. Som protektor er det mig en glæde i aften at kunne erklære festivalen for åben.

Jeg vil gerne takke Erhvervsminister Rasmus Jarlov og Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen for deres opbakning.
 
Jeg er glad for, at Copenhagen Cooking & Food Festival i år har sat fokus på FNs Verdensmål 12 vedrørende madspild, som er en sag, der er meget vigtig for mig personligt.
 
Jeg havde selv fornøjelsen at skyde temaet omkring madspild i gang hjemme hos mig selv sammen med nogle fantastiske børn helt tilbage i januar.

Her lavede jeg sammen med kokken Timm Vladimir og madspildsaktivisten Selina Juul en hel menu af overskudsmad sammen med 10 dygtige og engagerede børn, som alle havde været en tur på Arla Fondens MadLejr.
Så ud af for store rødbeder, gammelt brød, rynkede kartofler og gulerodstoppe skabte vi en frokost, som vi alle sammen, inklusive mine egne to børn, nød at spise.
 
På verdensplan går en tredjedel af alt mad til spilde.

Spildet sker både på marken, i produktionen og i husholdningerne.

Det globale madspild udgør 1,3 milliarder ton om året og er nok til at brødføde 3 milliarder mennesker!

Så det er utroligt vigtigt, at vi bliver bedre og mere bevidste om, hvad vi smider ud.
Hver dansker smider næsten 50 kg spiselig mad ud om året. Og det er for meget.
Men heldigvis er de fleste danskere nu blevet mere opmærksomme på, at det både er dyrt for pengepungen og for miljøet.
Og der er kommet mange gode initiativer og organisationer som vil være med til at afhjælpe problemet.
 
Det giver mig håb for, at vi som danskere kan arbejde hen imod den målsætning i Verdensmålet; nemlig en halvering af madspildet i 2030.
 
Og nu står vi her, klar til årets program. Med over 100 unikke madevents og brancheaktiviteter foran os. Med udsigt til 10 dage fyldt af lækker mad, spændende diskussioner og nye oplevelser.
 
Alle jer, som står her, har på den ene eller anden måde bidraget til årets festival. Det vil jeg gerne takke jer for. Jeg håber, at I vil nyde aftenen i disse smukke rammer, og ikke mindst nyde traktementet som vil være smagsprøver på, hvad Copenhagen Cooking & Food Festival kommer til at byde på.

Velkommen - og velbekomme!