Regeringsdannelsen

Christiansborg Slot.
Christiansborg Slot. Foto: Søren Sielemann, Polfoto ©

Regeringsdannelsen er ikke beskrevet nærmere i Grundloven, men hviler på en mangeårig praksis.

Statsministeren orienterer - sædvanligvis om formiddagen dagen efter valget til Folketinget - Hendes Majestæt Dronningen om valgets foreløbige resultat og om, hvorledes statsministeren vurderer den parlamentariske situation. 

I det omfang statsministeren vurderer at have et tilstrækkeligt parlamentarisk grundlag for at fortsætte, kan statsministeren blot meddele Dronningen, at regeringen fortsætter og eventuelt senere præsentere en ny regering. 

Finder statsministeren, at det fornødne parlamentariske grundlag ikke længere er til stede, vil Dronningen på statsministerens råd indkalde de enkelte partier i Folketinget med henblik på, at de kan redegøre for, hvem de ønsker som ny statsminister eller hvem, der i øvrigt bør lede forhandlingerne om dannelsen af en ny regering. 

På baggrund af denne rådgivning udpeges den ny statsminister eller den person, der skal forestå forhandlingerne om dannelsen af en ny regering. Dronningens rolle i regeringsdannelsen er af formel karakter og processen i forbindelse med regeringsdannelsen sker derfor på den afgående statsministers ansvar. 

Yderligere oplysninger

Læs mere om udpegelse af forhandlingsleder i pressemeddelelse.

Læs mere om H.M. Dronningens modtagelse af Helle Thorning-Schmidt i pressemeddelelse.

Læs mere om H.M. Dronningen.