Dragter

Den kongelige families beklædning er privat ejendom, men Kongehuset har gennem de sidste 400 år overdraget de mest kostbare og historisk interessante dragter til Kongernes Samling på Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet.

Dragterne bærer ofte spor af brug - og genbrug - og fortæller om udviklingen inden for mode, skrædderkunst og tekstilproduktion fra 1600-tallet og frem til i dag.

Kongehuset beholder dog også selv en stor del af tøjet for at kunne bruge det løbende. En del er på depot og vil med årene blive overdraget til Kongernes Samling.

I galleriet nedenfor kan man se et udvalg af H.M. Dronning Margrethes private beklædning.

I museets depoter opbevares klædedragter fra konger, deres dronninger og børn. Blandt andet Frederik 4.s kostbare karnevalsdragt med guldfrynser, som blev syet af stof hjembragt fra et Venedig-besøg, og Christian 7.s fornemme kroningsdragt. Siden begyndelsen af 1600-tallet havde det været skik, at kongen ved kroningen iklædte sig en særligt kostbar kroningsdragt, udformet så kongen lignede en adelsmand fra slutningen af 1500-tallet. Hertil bar kongen den velkendte, røde kroningskåbe med kostbart hermelinsfoer og guldbroderier. Den traditionelle form på dragten, kåben og hele kroningsceremonien, holdt sig i næsten 300 år i Danmark, helt frem til den sidste kroning i 1840. 

Fra dronningernes garderober har man blandt andet gemt Dronning Alexandrines bryllupskjole fra brylluppet med den senere Christian 10. og fra Hoffets dragter en pudsig blomsterhat, som kongens løber eller opvarter bar helt frem til 1972.

Til de nyeste overdragelser fra Kongehuset til museet hører cirka 200 af Dronning Ingrids hverdags- og gallakjoler samt mere end hundrede stykker baby- og børnetøj, som har tilhørt Dronning Ingrid og prinsesserne Margrethe, Benedikte og Anne-Marie. Børnetøjet blev fundet omhyggeligt nedpakket og ledsaget af forklarende noter på loftet i Frederik VIII’s Palæ, hvor Dronning Ingrid tidligere boede. Det omfatter blandt andet broderede kjoler og frakker, nationaldragter, små silkesko og fine karnevalsdragter fra begyndelsen af 1900-tallet samt prinsessernes hverdagstøj fra efterkrigsårene og dåbskjolen som H.K.H. Prinsesse Josephine bar ved dåben den 4. april 2011.