Prins Henrik af Danmark 11.06.1934-13.02.2018
Familie
I en forstad til Bordeaux i byen Talence blev Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat født den 11. juni 1934 som søn af greve André de Laborde de Monpezat (død 1998) og grevinde Renée de Monpezat, født Doursenot (død 2001). Den senere Prins af Danmark kom til verden i sin mormors hus, men flyttede kort tid efter til Fransk Indokina, det nuværende Vietnam, hvor faren varetog familieinteresserne i de industriforetagender, som farfaren havde grundlagt ved århundredeskiftet. Prins Henrik afgik ved døden den 13. februar 2018.
Se information vedrørende Prins Henriks dødsfald og begivenheder knyttet dertil.
Ægteskab
Den 10. juni 1967 blev Prinsesse Margrethe gift med Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, som ved brylluppet herefter blev tituleret Hans Kongelige Højhed Prins Henrik af Danmark. Vielsen fandt sted i Holmens Kirke, og bryllupsfesten blev holdt på Fredensborg Slot.
Fem år senere, i januar 1972, døde Frederik 9. og dermed blev Tronfølgerparret til Danmarks Regentpar, da Prinsesse Margrethe fulgte efter sin far og blev Dronning. Gennem årene virkede Prins Henrik sammen med Dronning Margrethe for Danmark og danske interesser og stod i spidsen for over 100 indgående og udgående statsbesøg i Danmark og store dele af verden.
Prinsen varetog i sin levetid en lang række protektioner, æresmedlemskaber, præsidentskaber, formandskaber og bestyrelsesposter. Heriblandt kan nævnes hvervet som protektor for Dansk Røde Kors og præsident for WWF og Europa Nostra, med hvilke Prins Henrik gennem årene har deltaget i arbejdsmøder og besøg i store dele af verden.
Dronning Margrethe og Prins Henrik har haft residens på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot. I 1974 købte Dronningen og Prinsen vinslottet Château de Cayx, der ligger i Cahors-distriktet i Frankrig, hvorfra Prinsen i mere end 40 år producerede og solgte vin.
Børn
Sammen med Dronning Margrethe fik Prins Henrik to børn: H.M. Kong Frederik 10. (Frederik André Henrik Christian), født den 26. maj 1968, og H.K.H. Prins Joachim Holger Waldemar Christian, født den 7. juni 1969.
Uddannelse
Uddannelse
Prins Henrik tilbragte de første fem år af sit liv i Vietnam, det daværende Fransk Indokina, hvor faren varetog familieinteresserne i de industriforetagender, som farfaren havde grundlagt ved århundredeskiftet. I 1939 vendte familien tilbage til stamhuset le Cayrou i Cahors. Her modtog Prins Henrik undervisning i hjemmet indtil 1947, hvor Prins Henrik gik på Jesuiter-kostskole i Bordeaux.
Som 14-årig fulgte Prins Henrik undervisning på Cahors Gymnasium, indtil han som 16-årig vendte tilbage til Hanoi, hvor han i 1952 blev student fra Hanois franske Gymnasium. I perioden 1952-1957 fulgte Prins Henrik fagene jura og statskundskab ved Sorbonne, Paris, og på École Nationale des Langues Orientales fulgte Prins Henrik i samme periode undervisning i kinesisk og vietnamesisk sprog. I 1957 studerede Prins Henrik orientalske sprog i Hong Kong, hvorefter Prinsen i 1958 tog studieophold i Saigon.
Erhvervsbaggrund
Prins Henrik havde en baggrund fra diplomatiet. I 1962 arbejdede Prins Henrik i Asien-afdelingen i det franske udenrigsministerium, og i 1963-1967 fungerede Prins Henrik som ambassadesekretær ved Frankrigs ambassade i London.
Tilknyttet til forsvaret
Prins Henrik aftjente efter endt studieophold sin værnepligt i Algeriet fra 1959 til 1962 under Algierkrigen, dengang det nordafrikanske land var en fransk koloni. I Danmark var Prins Henrik general og admiral à la suite i det danske forsvar.
Sprog
Prins Henriks modersmål var fransk, men Prinsen lærte sig hurtigt dansk efter at være flyttet til Danmark. Herudover talte Prins Henrik engelsk, kinesisk og vietnamesisk.
Det kunstneriske virke
Fritiden og det kunstneriske virke
Prins Henrik beskæftigede sig gennem hele livet aktivt med en række kunstneriske udtryksformer, både som digter og skulptør. Ligeledes var Prinsens store interesse for mad kendt af de fleste.
Som sportsmand gjorde Prins Henrik sig også gældende, og var både en dygtig rytter, jæger og en habil tennisspiller ligesom dragesejlads betød meget for Prinsen.
Derudover blev flere af Prinsens skulpturer opstillet rundt omkring i Danmark. Blandt andet i Slotsparken ved Marselisborg Slot, hvor Prins Henrik er repræsenteret med skulpturer vest for slottet. Da Dronning Margrethe og Prins Henrik i juni 2017 fejrede deres guldbryllup, blev der i den private del af haven på Fredensborg Slot afsløret skulpturen "Miss Fredensborg", der var parrets fælles gave til hinanden. Skulpturen var udformet af Prinsen.
Udgivelser og oversættelser
Under pseudonymet H.M. Vejerbjerg oversatte Prins Henrik sammen med Dronning Margrethe Simone de Beauvoirs "Alle mennesker er dødelige", 1981. I 1982 udgav Prins Henrik "Chemin faisant" (franske digte). "Destin oblige" (Skæbne forpligter) blev udgivet i 1996, og i 1999 udkom Prins Henriks bedste madopskrifter i bogen " Ikke Altid Gåselever" (sammen med Jakob Johannsen). I 2000 udgav Prins Henrik digtsamlingen "Cantabile" og i 2003 "Les escargots de Marie Lanceline". I 2004 udgav Prins Henrik "Chateau de Caïx fortalt af Prins Henrik" samt "Fotos fra Prins Henriks private album" som først udkom på fransk som "Intimité royale". I 2005 udgav Prins Henrik digtsamlingen "Murmures de vent", der senere på året blev udgivet på dansk med titlen "Hviskende brise". I 2005 udgav Prins Henrik også en ny kogebog "Til glæde for ganen - nye opskrifter til et kongeligt køkken". I 2007 udkom kulturhistoriebogen ”Helt magnifique – franske kokke ved det danske hof”, som Prins Henrik skrev sammen med historiker Barbara Zalewski. I 2009 udkom ”Les bleues à l’âme – TARNIMI TUNGUJORTUT – Blå mærker på sjælen”, en digtsamling på fransk, grønlandsk og dansk. Bogen er baseret på digte fra digtsamlingen ”Hviskende brise” og er skrevet sammen med kunstner Kristian Olsen aaju og forfatter Peter Poulsen. I 2010 udkom digtsamlingen ”Roue-libre”, på dansk ”Frihjul”, der er gendigtet af Peter Poulsen med illustration af Dronning Margrethe og kunstner Maja Lisa Engelhardt. I 2011 udkom digtsamlingen "Fabula" med fotografier af Prins Henriks skulpturer. I 2013 udgav Prins Henrik digtsamlingen ”La part des anges" og i 2014 digtsamlingen "Dans mes nuits sereines", der samtidig udkom på dansk med titlen "I mine lykkelige nætter".
Protektioner og æreshverv
Protektioner og æreshverv ved Prinsens død
- Albert Schweizer Komitéen i Danmark
- Alliance Française
- De Allieredes Danske Våbenfæller
- Amatørsymfonikerne
- Blindes støttefond
- Danish-Chinese Business Forum
- Danish Heritage Society of Dickson (sammen med H.M. Dronningen)
- Danmarks Bridgeforbund
- Danmarks Jægerforbund
- Danmarks Museum for Lystsejlads
- Dansk-Engelsk Selskab (sammen med H.M. Dronningen)
- Dansk Fransk Handelsunion
- Dansk Møllerforening
- Dansk Numismatisk Forening
- Dansk Petanque Forbund
- Danske Flyvere
- De danske Forsvarsbrødre i København
- Danske Garderforeninger i Udlandet
- Dansk Kennel Klub
- Dansk Korforening
- Dansk Vandskiforbund
- Dansk Vejhistorisk Selskab
- Dragonfonden
- EGV
- Etatsorkestret
- FN-Museet i Frøslevlejren
- Fonden for Nyborg Fæstning
- Foreningen af Officerer udenfor Aktiv tjeneste
- Frantz Schubert Selskabet Danmark
- Frøslevlejrens Venner
- H.C. Andersen Museets Venner
- Håndværker- og Industrimesserne
- Junior Chamber Danmark
- Fregatten Jylland
- Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub
- Komitéen til Udlandsforeningers Kulturelle Samvirke
- Kongelig Dansk Aeroklub
- Københavns Akvarieforening
- Københavns Drengekor
- Københavns Rotary Klub
- Københavnske Soldaterforeningers Samvirke
- Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede
- Landskomiteen til Renovering af Fredericia Vold
- Lion's Clubs International
- Malko Competition
- Miljø Fonden af 1989
- NaturBornholm
- Ebbe Munck's Mindefond (sammen med H.M. Dronningen)
- Nyborg Fugleskydningsselskab af 1801
- Odense Forenede Skydeselskab
- Officersforeningen i København
- Ordenshistorisk Selskab
- Phuket Marine Biological Center
- Politikompagniernes Støtteforening
- Quercy Rail
- Regates La Croix Blanche (Dansk Drageklub)
- Røde Kors
- The Royal Air Forces Association, Copenhagen Branch
- Scandinavian Festival of Music
- The Shanghai Conservatory of Music
- Société Huguenote
- Solistforeningen af 1921
- Souvenir Francais
- Vesterbro Ungdomsgård
- Det Nationale Hestesportcenter Vilhelmsborg
- Veterantogscenter Fredensborg
- Zoologisk Have
- Akademi Bocuse d'Or Danmark
- Academie de Marine
- Academie de Montauban
- Académie des Sciences d’Outre-Mer
- Automobil Sports Klubben
- Les Amis de l'Oeuvre et de Pensée de George Migot
- l'Association Les Amis de Camille Pisarro
- l'Association des Anciens du Lycée Albert Sarraut de Hanoi
- l'Association Riquet et son Canal
- l'Association de Sauvegarde des Eglises de Caïx et Fages
- Association Internationale de Bibliophilie
- Comité d'Honneur de l'Association des Amis de l'Université Paris-Sorbonne
- Confrérie de la Chaine des Rôtisseurs (bailli d'honneur)
- Confrérie des Chevaliers du Tastevin (commandeur)
- Conservatoire Européen de Musique de Paris
- The Danish Club, London
- Dansk Bibliofil-klub
- Dansk Gravhundeklub (sammen med H.M. Dronningen)
- Dansk Sommelier Forening
- Dansk Tarokforbund
- Det Danske Afrika Selskab
- Det Fyenske Salutbatteri (æreskanonér)
- Det kgl. Danske Geografiske Selskab
- Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab og Danske Broderskab
- Den Danske Soldaterforening, Michigan
- Deutsche Rettungsflugwacht e.V.
- Foreningen til den Ædle Hesteavls Fremme
- Hellerup Idræts Klub
- Helsingørs Kgl. Priviligerede Skydeselskab (overordentligt medlem)
- Holbergsamfundet
- Aarhus og omegn Jagtforening
- Køge og Omegns Jagtforening
- International Lawn Tennis Club of Denmark
- Kjøbenhavns Skytteforening
- Institut d'Etude des Civilisations Normandes 1988
- Det Krigsvidenskabelige Selskab
- Kungliga Svenska Segelsällskapet
- La Maison de la Chasse et de la Nature
- Concours International d'Opera
- New York Yacht Club
- Nordlangelands Skytteforening
- Prague Heritage Fund
- Royal Thames Yacht Club, London
- Sportsrideklubben
- Stamford Yacht Club
- Søofficers-Foreningen
- Rolls-Royce Enthusiasts' Club
- Vieilles Maisons Françaises
- Aarhus borgerlige Skydeselskab
- Det broderlige Skydeselskab i Aalborg
- Aabenraa Skyttelaug.
- "Maître ès Jeux" de l'Académie des Jeux Floraux de Toulouse
- Marineforeningen
- Kongelig Norsk Seilforening
- Sankt Knudsgildet i Flensborg (æresbroder)
- Sophiæodde Saluteringslaug (æreskanonér)
- Søe-Lieutenant-Selskabet
- Kongelig Mayestaits Acteurs
- Tunø Festival Forening
- INUA fonden
- Præsident for "Comité des Patrons de la Fondation Européenne de la Culture"
- Præsident for WWF Verdensnaturfonden, Danmark
- Ærespræsident for De samvirkende Danske Forsvarsbroderselskaber
- Ærespræsident for Kongelig Dansk Yachtklub
- Ærespræsident for "Association France-Danemark"
- Ærespræsident for Prinsens Livregiments Soldaterforening
- Ærespræsident for Rebildselskabet
- Vicepræsident for "International Dragon Association"
- Formand for komiteen Kong Frederik den Niendes hæderspris for fortjenstfuld indsats for dansk eksport
- Formand for komiteen Dansk Eksportforenings diplom og Hans Kongelige Højhed Prins Henriks æresmedalje
- Formand for Prins Henriks Skoles fond
- Formand for bestyrelsen for Prinsgemalens Fond
- Æresformand for "America's Cup Danmark A/S"
- Æresformand for Aarhus Sejlklub
- Æresformand for Tennisklubben "1900 Tennis"
- Medlem af bestyrelsen for De danske Kongers kronologiske Samlinger
- Medlem af bestyrelsen for Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond
Dekorationer
Dekorationer ved Prinsens død
- Ridder af Elefantordenen (R.E.)
- Storkommandør af Dannebrogordenen (S.Kmd.)
- Dannebrogordenens Hæderstegn (D.Ht.)
- Erindringsmedaillen i anledning af Hendes Majestæt Dronning Margrethes og Hans Kongelige Højhed Prins Henriks guldbryllup (G.Em.)
- Erindringsmedaille i anledning af Hendes Majestæt Dronningens 75-års fødselsdag (Em.16.apr.2015)
- Erindringsmedaille i anledning af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II's 40 års regeringsjubilæum (R.40.Em.)
- Erindringsmedaille i anledning af Hendes Majestæt Dronningens 70-års fødselsdag (Em.16.apr.2010)
- Erindringsmedaille i anledning af Hans Kongelige Højhed Prinsgemalens 75-årsfødselsdag (Em.11.juni.2009.)
- Erindringsmedaillen i anledning af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II's 25 års regeringsjubilæum (R.E.m.)
- Mindemedaljen i anledning af hundredårsdagen for Kong Frederik den IX's fødsel (M.M.11.marts 1899-1999)
- Dronning Ingrids Mindemedaille (Dr.I.M.M.)
- Erindringsmedaillen i anledning af 50-års dagen for Hendes Majestæt Dronning Ingrids ankomst til Danmark (Dr.I.E.M.)
- Grønlands Hjemmestyres fortjenstmedalje Guld, Nersornaat (Grøn.Hjst.M.1.)
- Forsvarets hæderstegn for god tjeneste (F.Ht.)
- Hjemmeværnets fortjensttegn (Hjv.Ft.)
- Dansk Røde Kors' hæderstegn (D.r.K.Ht.)
- Dansk Røde Kors' Fortjensttegn (D.r.K.Ft.)
- Beredskabs-Forbundets hæderstegn (B.F.Ht.)
- Reserveofficersforeningen i Danmarks Hæderstegn (R.O.Ht.)
- Dansk Militært Idrætsforbunds Hæderstegn (D.M.If.Ht.)
- Det østrigske Ærestegn for Fortjenesters storstjerne (Ø.Æ.F.1*.)
- Den belgiske Leopolds Orden (B.L.1.)
- Den brasilianske Sydkorsorden (Br.S.K.1)
- Den bulgarske Stara Planina Orde med skærf (Bulg.S.P.m.Skærf.)
- Queen Jelena with Sash and Star Orden (Kr.Q.J.S.Stj.)
- Nilorden, Ægypten (Æ.N.1.)
- Den estiske Terra Mariana Orden (Est.T.M.1.)
- Finlands Hvide Roses Orden (Fi.H.R.1*.)
- Nationale Fortjenstorden, Frankrig (F.N.F.1.)
- Den franske Æreslegions storkors (F.Æ.L.1.)
- Mérite Agricole, Frankrig (F.M.A.1.)
- Médaille Commémorative d'Algerie, Frankrig (F.M.C.A.)
- Forbundsrepublikken Tysklands Fortjenstorden (Ty.F.R.F.1.)
- Den Græske æresordens storkors (Gr.Æ.1.)
- Den islandske Falkeordens storkors (Is.F.1.)
- Den italienske Republiks Fortjenstorden (It.F.1.)
- Den japanske Krysantemum Orden med kæde (J.Krys.)
- Den jordanske Renaissance Orden (Jo.Re.1*.)
- Den jugoslaviske Stjernes Orden (Ju.Stj.1.)
- Grand Gwanghwa Medal, Korea (K.F.D.1.1)
- Aztekisk Ørns Orden Aguila Azteca, Mexico (mex.A.A.2.)
- Ouissam Alouite Ordens storkors, Marokko (Mar.O.A.1.)
- Den lettiske De tre Stjerners Orden (Le.Stj.1.)
- Den litauiske Vytautas den Stores Orden (Li.Vau.1.)
- Luxembourgs Det Nassauske Hus' Gyldne Løves Orden (Lu.N.G.L.)
- Kroningsmedalje, Nepa (Nep.Krm.1975)
- Ojaswi Rajanya Orden, Nepal (Nep.Oja.Raj.*.)
- Den nederlandske Løveordens storkors (N.L.1.)
- Den norske Kong Olav den V.s jubilæumsmedalje 1957-82 (No.O.V.Jubm.)
- Røde Kors Hæderstegn, Norge (No.r.K.Ht.)
- Røde Kors Hæderstegn, Portugal (P.r.K.1)
- St. Olavs Ordenen, Norge (N.St.0.1*.)
- Christus Orden, Portugal (P.Chr.1.)
- Den polske Republiks Fortjenstordens stordekoration (Po.R.F1.)(P.S.B.A.1.)
- Ordenen 23. august, Rumænien (Ru.23.Aug.1.)
- Den rumænske Stjerne Ordens storkors (Ru.Stj.O.1.)
- Abdul aziz' Orden, Saudi Arabien (SA.A.A.1².)
- Chula Chom Klao Orden, Thailand (S.C.K.1.)
- Slovakiets Orden af Det Hvide Dobbelte Kors 1. klasse (Sk.Hv.D.K.1.)
- Den spanske Carl den III.s Ordens storkors (Sp.C.III.1.), (Sp.r.K.1.)
- Røde Kors Hæderstegn, 1. kl., Spanien (Sp.r.K.1.)
- Den svenske Serafimerorden (Sv.Sph.)
- Kong Carl XVI Gustaf's 40 års Jubilæumsmindetegn (Sv.C.XVI.G.40.Jubs)
- Medalje til minde om Kong Gustav den VI, Adolfs 85-års-dag, Sverige (Sv.G.VI.A.Mm.)
- Bathordenen, England (Stb.B.1.)
- Skt. Michaels og Skt. Georg Ordenens Storkors, England (Stb.M.&.G.1.)
- Victoria Orden, England (Stb.V.1.)
Prins Henriks Fond
"H.K.H. Prins Henriks Fond" har gennem tiden støttet arbejde for at fremme livskvaliteten i Danmark og øge Danmarks anseelse kulturelt herunder erhvervsmæssigt eller inden for forskningen. Fonden har ydet støtte til personer fra kulturen, erhvervslivet eller forskningen og har især haft fokus på fremme af dansk-fransk samarbejde.
Den sidste uddeling af stipendier fra fonden fandt sted i december 2020.