Hjerteforeningens overrækkelse af forskningslegater den 25. november 2014

Offentliggjort den 26. november 2014

I dag markerer vi, at Hjerteforeningen og Børnehjertefonden har uddelt cirka 30 millioner kroner til forskning på hjerte-kar-området i årets løb.  
 

Samtidig har vi stor grund til at glæde os over, at der gennem de seneste årtier er sket et markant fald i antallet af personer, der dør af en hjerte-kar-sygdom. 

Det er forskning og forbedrede behandlingsmetoder, der er væsentlige årsager til den positive udvikling. Selvom forskning for den enkelte kan virke fjernt, så skaber forskning banebrydende resultater, der betyder konkrete forbedringer i hver enkelt hjertepatients liv og hverdag.

Resultaterne af forskningen har også personlig betydning i tusindvis af hjem i hele Danmark, hvor familier er blevet forskånet for en stor smerte og har beholdt et kært medlem af familien. Dem, der er blevet ramt og overlever, kan i dag leve et længere liv med deres hjerte-kar-sygdom og får mulighed for at have et godt og aktivt liv. 

Dagen i dag vidner også om, at der er sket en markant udvikling i behandlingen af børn med medfødte hjertefejl. Tidligere fokuserede man på, om børnene overlevede operationerne. I dag er resultaterne så gode, at man nu skal fokusere på at sikre, at man får den bedst mulige livskvalitet, når man overlever – og lever videre med en hjertefejl. 

Med behandling og operationer overlever langt den største del af hjertebørnene selv komplicerede hjertefejl, og kan leve et godt barne- og ungdomsliv, vokse op og stifte familie. 

Det tegner godt for den fremtidige indsats for vores hjerter, og jeg vil gerne takke jer alle for, at I er kommet i dag for at overvære Hjerteforeningens og Børnehjertefondens legatoverrækkelse og støtte hjertesagen. Jeres opbakning er af uvurderlig betydning for Danmarks hjerter. 

Nu er det mig en stor glæde at kunne overrække forskningslegater til tre forskere, hvis forskning i fremtiden kan hjælpe endnu flere mennesker til at overleve og til at leve godt med deres hjerte-kar-sygdom. 

Med et stort tillykke vil jeg gerne bede Mette Høj Lauridsen, Juliane Theilade og Anja Marie Bornø Jensen om at komme op på scenen og modtage legatet. 

Mette Høj Lauridsen modtager et legat til sit forskningsprojekt ”Medfødt hjernesygdom ved medfødt hjertesygdom”. 

Fostre med hjertemisdannelser risikerer, at der er mindre iltmætning i det blod, som bliver sendt til fostrets hjerne. Undersøgelsen vil afdække, om der er en sammenhæng mellem lav iltning i hjernen i fostertilstanden og senere udviklingsmæssige problemer hos børn med medfødt hjertesygdom.

Mette Høj Lauridsen modtager sin forskningsbevilling af Børnehjertefonden. 

Juliane Theilade modtager sit legat til ”Projekt Lazarus – udredning af patienter som har overlevet hjertestop”. 

Juiane Theilade fokuserer på den gruppe patienter, hvor hjertestoppet er forårsaget af arvelige årsager. I de tilfælde hvor hjertestoppet skyldes en arvelig faktor, kan man med en sikker udredning sætte tidligere ind over for slægtninge med henblik på at mindske deres risiko for også at blive ramt af et hjertestop.

Anja Marie Bornø Jensen modtager et legat til sit projekt ”Tabte hjerter – et antropologisk studie af manglen på donorhjerter i Danmark”. 

I Danmark dør en række hjertepatienter på ventelisten til transplantation, fordi der er mangel på donorhjerter. Der er ikke forsket i denne problematik, og vi kender ikke årsagen til, at danskerne undlader at donere deres hjerte. 

I Anja Marie Bornø Jensens projekt undersøges de motiver, som pårørende har for at afslå donation af hjertet. En målrettet indsats baseret på omsorg for de pårørende kan give øget viden om baggrunden for organmangel. Det kan føre til, at flere hjertepatienter kan få et donorhjerte, og at færre dør på ventelisten.