11. november 2019|Programpunkt
Facebook
Følg Kongehuset på Facebook
Instagram
Kongehuset på Instagram
9266
DET DANSKE KONGEHUS
🎁 12. december 🎁
Den kongelige familie har holdt jul på Fredensborg Slot flere gange. Men det er ikke kun på hovedslottet, at juleglæden har sænket sig. For også i Kancellihuset, der ligger et stenkast fra Fredensborg Slot, har der været holdt jul flere gange. Frem til sin død i 2000 boede Dronning Ingrid i bygningen, hvor Kronprinsparret og deres fire børn har indrettet bolig i dag.
Derinde, i én af husets sale, mindes nisserne juleaften 1978 og 1987, hvor duften af gås og risengrød fyldte den smukke slotsfløj. Begge gange havde Dronning Ingrid inviteret sine børn og deres familier hjem til jul, og der blev både pyntet juletræ, klippet julepynt og sunget julesange – selvfølgelig akkompagneret af Prins Henrik.
📸 Keld Navntoft, Kongehuset og Hendes Majestæt Dronningens Håndbibliotek©️
9174
DET DANSKE KONGEHUS
I formiddags modtog H.M. Dronningen 101 nyudnævnte officerer fra Hæren i Christian IX’s Palæ på Amalienborg. I forbindelse med modtagelsen hilste Hendes Majestæt på alle officererne og ønskede dem tillykke med deres uddannelse.
På Hærens officersskole trænes og uddannes der i taktik, ledelse og styring. Hæren deltager i fredsskabende og fredsbevarende internationale missioner, hvor soldater, sergenter og deres officerer løser opgaver på landjorden. 📸 Kongehuset©️
12586
DET DANSKE KONGEHUS
🎁 11. december 🎁
Der er under to uger til at Dronningen og den kongelige familie skal fejre jul på Marselisborg Slot. Men Hendes Majestæts lille nissefamilie er stadig ikke samlet, og således kan julefreden ikke sænke sig endnu.
De to nissebørn leder efter deres forældre på Fredensborg Slot og gør holdt ved slottets enhjørning, som Prins Henrik efter sigende har nedlagt i sin tid. Bag enhjørningen befinder den store Kuppelsal sig, og her stopper nisserne op og mindes utallige gode juleaftener i den kongelige families skød. Faktisk var det her på slottet, at ét af Danmarks første juletræer blev tændt. Skikken med at pynte juletræ i hjemmet kan i Danmark føres tilbage til starten af det 19. århundrede, og i Kongehuset begyndte man hurtigt at følge denne tradition. Det fortælles, at der i julen 1866 var pyntet et stort juletræ med lys, og ved siden af var der opstillet borde til at lægge gaver på. Christian 9. og den kongelige familie var juleaften i 1866 samlet omkring juletræet en times tid, inden de sidenhen spiste risengrød og æbleskiver. I år er det fem år siden, at der sidst blev holdt juleaften på Fredensborg Slot. Da havde Dronningen og Prins Henrik inviteret Kronprinsparret samt Prins Joachim og Prinsesse Marie med børn til jul. Derudover deltog også Prinsesse Benedikte samt Dronning Anne-Marie og Kong Konstantin med deres familier. Det er en tradition, at den kongelige familie ridser deres navne i en rude, hvis julen bliver holdt på Fredensborg Slot. Således finder nisserne til ro ved siden af ruden fra 2006. 📸 Keld Navntoft, Kongehuset©️
24197
DET DANSKE KONGEHUS
🎁 10. december 🎁
Det er tidlig morgen på Fredensborg Slot, og de to nisser er rejst til den kongelige families nordsjællandske slot for at finde deres forældre. Men, men, men. Nissebørnene har forvildet sig ind i Den Kongelige Livgardes område på slottet, hvor tre raske gardere hviler sig inden dagens næste vagtafløsning 💂🏻♂️💂🏻♂️💂🏻♂️. Her er der ikke mange spor efter nissefar og nissemor – heller ikke oppe på den varme bjørneskindshue – så nisserne beslutter sig for at liste forbi garderne og videre rundt på det næsten 300 år gamle barokslot. 📸 Keld Navntoft, Kongehuset©️
10604
DET DANSKE KONGEHUS
Regionshospitalet Viborgs nye akutafdeling med skadestue, lægevagt og traumestuer, sengeafsnit, operationsstuer og skopirum blev i dag indviet af H.K.H. Kronprinsessen.
Hendes Kongelige Højhed forestod den officielle indvielse af akutcenteret ved symbolsk at klippe et rødt bånd, der var opsat i den nye forhal. Efterfølgende fik Kronprinsessen en rundvisning i de nye rammer. Her overværende Kronprinsessen blandt andet en øvelse, hvor en figurant spillede en patient, der havde været ude for en ulykke. Patienten ankom til behandling i akutcentret, hvor et traumeteam tog imod og begyndte behandlingen, mens Kronprinsessen så på.
Det nye akutcenter på Regionshospitalet Viborg er største delprojekt i det omfattende kvalitetsfondsbyggeri til i alt 1,16 milliarder kroner.
Akutcenteret rummer blandt andet ny akutafdeling. Her vil alle akutte patienter fremover få en behandlingsplan inden for fire timer; uanset om de kommer selv, med ambulance eller på sigt lander på hospitalets tag i lægehelikopter.
9771
DET DANSKE KONGEHUS
🎁 9. december 🎁
Gennem tiden er der blevet holdt mange juleaftener på Fredensborg Slot, så for nisserne er det et naturligt sted at fortsætte deres søgen efter forældrene. For hvis nissefar og nissemor er søgt hen til et sted, hvor der er gode og glade juleminder, er det på Dronningens nordsjællandske slot.
Det var Frederik 4. der i 1719 fik den idé at bygge et jagtslot, så han kunne fejre, at Den Store Nordiske Krig (1700-1721) var ved at slutte. Navnet Fredensborg blev derfor et symbol på den længe ønskede fred. Så hvis der skal findes julefred, må det jo også være her, tænker nisserne. To fluer med ét smæk!
Gennem slottets gamle urværk lister nissedrengen og nissepigen sig ned i slottet. De vil gerne tage et hvil ovenpå den lange rejse, og de finder derfor frem til et gammelt ovndepot, hvor alle slottets ovne fra 1700- og 1800-tallet er samlet. De blev skiftet ud, da man i sin tid installerede elektrisk varme. Her kan de sove, indtil de skal meget tidligt op i morgen. 📸 Keld Navntoft, Kongehuset©️
14521
DET DANSKE KONGEHUS
🎁 8. december 🎁
I midten af Dyrehavens stjerneformede stisystem ligger det romantiske Eremitageslot. Gennem tiden har slottet været omdrejningspunktet for jagter, motiv for malere og i nyere tid et populært sted at tage selfier for havens besøgende.
Men i dag er det vist første gang, at en nisse lander med sin kane ved det jagtslot, som Christian 6. lod bygge i 1734. Formålet var dengang, at kongen skulle have et jagtslot, der som en ledestjerne i Dyrehaven gjorde det muligt for kongen at opholde sig og hvile under sine parforcejagter. Samtidig kunne kongen også invitere gæster til taffel med udsigt til Trekroner og Øresund.
Nissedrengen smutter hurtigt ind på slottet og op ad hovedtrappen, hvor de næsten 300-år gamle blå fajancefliser minder den lille nisse om, at han er et særligt sted. Hvis søsteren opholder sig et sted, ville det være her, tænker han. Og ganske rigtigt: Inde i den store spisesal sidder nissepigen og nynner sin yndlingsjulesang ”Når du ser et stjerneskud”. Hun er selvfølgelig taget afsted og har opholdt sig i Eremitageslottets mest fornemme rum, der er udsmykket med marmor, stuk, spejle og marmoreret træværk. Men hurtigt bliver de enige om, at de må finde deres forældre, så julefreden kan sænke sig. Kanen letter derfor fra den ene af slottets to balkoner. Kursen er nu sat mod et slot, der gennem tiden har dannet ramme om mange juleaftener i den kongelige familie. 📸 Keld Navntoft, Kongehuset©️
13967
DET DANSKE KONGEHUS
🎁 7. december 🎁
Klar, parat, start. Hendes Majestæt Dronningens nissedreng er nu klar til endelig at tage ud på sin store julerejse gennem Danmark, hvor han håber at samle hele sin familie inden jul.
Nissedrengen er overbevist om, at familien opholder sig på kongelige slotte, hvor der er blevet holdt jul før i tiden, eller hvor julens symboler i det mindste kan være med til at hjælpe ham på sporet af, hvor nissefar, nissemor og nissepigen kan være. Imens han ser på himlen, kommer han i tanke om nissepigens yndlingsjulesang ”Når du ser et stjerneskud”. Kursen rettes derfor mod et slot, der ligger i midten af en ”stjerne”. 📸 Keld Navntoft, Kongehuset©️
12233
DET DANSKE KONGEHUS
🇩🇰🇬🇧 I Drapers' Hall i London var H.M. Dronningen i onsdags æresgæst ved en gallamiddag i anledning af 60-års jubilæet for "The Anglo-Danish Society's Scholarship Programme". Udover Dronningen deltog blandt andre også H.K.H. Hertuginden af Gloucester, der er født i Odense og i dag er medlem af den kongelige familie i Storbritannien.
Selskabets velgørenhedsprogram har til formål at yde økonomisk støtte til både danske og britiske studerende i henholdsvis Danmark og Storbritannien. Det første stipendium blev uddelt i 1959, og programmet kan derfor i år fejre 60-års jubilæum.
Under arrangementet var der en række indslag i form af underholdning ved blandt andre militære trommeslagere og unge operasangere fra London Royal Opera House. 📸 The Anglo-Danish Society ©