Nytårstalens historie
På årets sidste dag holder H.M. Dronningen sin traditionsrige nytårstale, der strækker sig tilbage til Christian 9.s tid.
Nytårstalen blev under Christian 9. kaldt for ”skåltale for fædrelandet” og blev for første gang afholdt af Kongen i 1880'erne. Under Frederik 8. begyndte de landsdækkende aviser at trykke talen, som i 1941 blev sendt i radioen for første gang. Skåltalen blev dengang holdt ved nytårstaflet den 1. januar og ikke, som vi kender det i dag, på selve nytårsaften.
Med tv’ets udbredelse blev det i 1958 besluttet, at talen skulle transmitteres i både radio og tv på nytårsaften. I 2010 blev nytårstalen for første gang transmitteret globalt via www.dr.dk, hvormed danskere bosiddende i udlandet kan følge tale direkte.
Talen afsluttes med ordene ”Gud bevare Danmark”, der første gang blev introduceret af Frederik 8., og senere blev genoptaget af Frederik 9. Christian 10. sluttede ligeledes sine nytårstaler med en bøn om velsignelse af nationen, hvilket fik en særlig symbolsk betydning under Tysklands besættelse af Danmark i 1940-45.
I dagene efter nytår holdes nytårstaffel og nytårskure, hvor folkets repræsentanter kan ønske godt nytår. Nytårskurenes oprindelse kan ikke præcist dateres, men allerede i 1600-tallet omtales begivenhederne omkring årsskiftet som en gammel skik, og grundelementerne er stadig de samme. I Det Gule Palæ kan besøgende derudover skrive nytårshilsner til H.M. Dronningen på gratulationslister.