85-års bryllupsdag

Søndag den 24. maj 2020 er det 85 år siden, at Kronprins Frederik (9.) og Prinsesse Ingrid af Sverige sagde ja til hinanden i Storkyrkan i Gamla Stan, Stockholm. Efter brylluppet og festlighederne i den svenske hovedstad sejlede det nye danske Kronprinspar med Kongeskibet Dannebrog til København, hvor fejringen to dage efter fortsatte, og et nyt liv begyndte for de nygifte.

Foto: H.M. Dronningens Håndbibliotek, Kongernes Samling ©

Med fire minutters forsinkelse ankom Prinsesse Ingrid af Sverige den 24. maj 1935 til sit bryllup med Kronprins Frederik (9.) i Storkyrkan i Stockholm. Fulgt af sin far og til orgeltoner fra salmen ”Den signede dag” gik bruden op ad kirkegulvet til sin kommende mand for at give sit ja. Efter brudemessen sang kirkegæsterne ”Det er så yndigt at følges ad”, og i avisen dagen efter kunne man læse, at ”Gennem Sangen høres Ekkoet af Krigsskibenes Salut paa Strømmen. Skuddene fortæller det hele Stockholm, at Danmark har faaet en Kronprinsesse.

Efter vielsen fulgte en karettur i den svenske hovedstads festklædte gader, hvor flere tusinde havde taget opstilling med flag og balloner. Både svenskere og tilrejsende danskere fyldte godt op på fortovscaféerne, og mange mødte hinanden i en ”broderskaal”, som det hed i avisen dagen efter. På Stockholm Slot ventede gæsterne på Kronprinsen og den nye Kronprinsesse til en gallafrokost, inden brudeparret om eftermiddagen skulle sejle hjem til Danmark med Kongeskibet Dannebrog. Ved frokosten, der blandt andet bestod af skildpaddesuppe, pighvarfilet, andebryst og jordbærsoufflé, holdt brudens farfar Gustav 5. tale for brudeparret. Her sagde den svenske Konge blandt andet, ”Min elskede Ingrid! Du har været en Solstraale for din Farfar paa hans gamle dage… Vi vil aldrig glemme dig. ”   

Klokken 17.00 var det blevet tid til, at Kronprinsesse Ingrid skulle tage afsked med sin familie og sit fædreland. Anført af Gustav 5. kastede gæsterne, heriblandt gommens forældre, Christian 10. og Dronning Alexandrine, risengryn efter brudeparret, da de med chalup sejlede ud til Dannebrog. Fra kajen sang folkemængden med på ”Du gamla, du fria”, og ovenover passerede 36 flyvere, der dannede formation til et F og et I. I Politiken kunne man dagen efter læse, at ”da Chaluppen var lidt ude paa Stømmen, saa Ingrid ind mod sin Fader og løftede Armene til en Bevægelse, der skulde sige: nu har du mig ikke mere.

Folkefesten i København
Selvom Kronprinsparrets vielse fandt sted i Stockholm, var der også fest i Danmark på bryllupsdagen. Særligt i København gjorde hovedstaden sig klar til at byde landets nye Kronprinsesse velkommen. Mange borgere havde den 24. maj sat billeder af Kronprinsesse Ingrid i vinduerne, og fra landets bagere blev der solgt Ingrid-Konfekt og Ingrid-Kager, til når man om formiddagen skulle stille radioen ind på Stockholm for at høre bryllupsreportagen.  

To dage efter brylluppet ankom brudeparret til Københavns Havn, og med 84 kanonskud blev Kronprinsparret budt velkommen til hovedstaden godt hjulpet på vej af de tusindvis af danskere og tilrejsende svenskere, der var mødt frem. Fra balkonen på Christian VII’s Palæ på Amalienborg viste Kronprinsparret sig kort tid efter ankomsten sammen med Christian 10. og Dronning Alexandrine. Kongeparret havde taget et nattog fra Stockholm, så de kunne være klar til at tage imod brudeparret i Danmark. Senere fulgte en karettur for Kronprins Frederik og Kronprinsesse Ingrid gennem Københavns gader, og da parret vendte hjem fra turen, var kareten fyldt med blomster. Herefter viste Kronprinsparret sig igen fra balkonen, inden der skulle klædes om til aftenens gallataffel på Christiansborg Slot. Fra balkonen talte Kronprins Frederik til den store folkemængde, og sagde følgende: ”Tusind Tak allesammen for den pragtfulde Modtagelse, De har givet mig og min Brud i dag. Lad da min første Handling, efter at jeg har ført min Brud hertil, være sammen med Dem alle at udbringe et Leve for vort Fædreland. Danmark Leve!