Fejring af 100-året for Genforeningen

Til juli vil Hendes Majestæt Dronningen og den kongelige familie gå i Christian 10.s fodspor, når 100-året for Genforeningen af Danmark og Sønderjylland fejres over fire dage.

Christian 10. rider over den gamle grænse Foto: H.M. Dronningens Håndbibliotek, Kongernes Samling ©

Det var et stort øjeblik i nyere tids Danmarkshistorie, da Hendes Majestæt Dronningens farfar, Christian 10., den 10. juli 1920 red over den gamle grænse ved Christiansfeld. På 100-årsdagen for begivenheden vil Dronningen og Kronprinsparret markere øjeblikket ved at køre i karet på den historiske strækning og dermed deltage i den nationale fejring af Genforeningen. Markeringen af Genforeningen strækker sig over fire dage og er inspireret af Christian 10.s rundrejse i området for 100 år siden. 

Genforeningen var et resultat af den folkeafstemning, hvor et flertal af befolkningen i Nordslesvig – det nuværende Sønderjylland - stemte sig hjem til Danmark efter at have været under tysk styre i 56 år. Overdragelsen af Sønderjylland fandt sted på Valdemarsdag den 15. juni 1920, og tre uger senere tog Christian 10. på en rundrejse i området.

Kongens rundrejse står i dag for mange som symbolet på, at landsdelen igen blev en del af Danmark. Da Hendes Majestæt Dronningen i 2019 holdt sin nytårstale, så Dronningen frem mod 100-året for Genforeningen med følgende ord, ”det kan vi godt være bekendt at fejre, når årsdagen kommer, og det vil vi fejre.” I dagene den 9. -12. juli vil Dronningen således, ud over at køre i karet over den gamle grænse, også følge en del af sin farfars rute i området. Undervejs vil Deres Kongelige Højheder Kronprinsparret samt Deres Kongelige Højheder Prins Joachim og Prinsesse Marie deltage i en række af begivenhederne sammen med Dronningen.

Et detaljeret presseprogram samt akkrediteringsinformationer vil blive offentliggjort af Sekretariatet for Genforeningen 2020 i løbet af foråret. Oplysningerne vil også fremgå på www.kongehuset.dk.

I forbindelse med fejringen af Genforeningen stilles tre billeder af Christian 10. på rundrejsen i Sønderjylland til rådighed fra Hendes Majestæt Dronningens Håndbibliotek. Billederne kan downloades til redaktionel brug på www.kongehuset.dk/presse. Billederne skal krediteres ”H.M. Dronningens Håndbibliotek, Kongernes Samling”.

Højdepunkter fra den kongelige families program

Torsdag den 9. juli:
Ved Skibelund Krat deltager Dronningen i Folkefest, hvor der vil være underholdning, musik og fællessang. Senere deltager Majestæten i en traditionel højskoleaften på Askov Højskole.   

Fredag den 10. juli:
På 100-årsdagen for Christian 10.s ridt over grænsen går Dronningen og Kronprinsparret i Kongens fodspor og indleder dagen med karetkørsel over den gamle grænse ved Frederikshøj. Karetturen slutter i Christiansfeld, hvor Dronningen og Kronprinsparret vil være til stede ved en andagt i Tyrstrup Kirke. Senere på dagen ankommer Dronningen til Haderslev for, ligesom sin farfar, at være æresgæst ved en frokost på Hotel Harmonien. Efterfølgende deltager Majestæten i Folkefest i Haderslev Dampark. Den begivenhedsrige dag slutter i Aabenraa, hvor Dronningen indvier den nyetablerede Genforeningspark foran Folkehjem, som også var stedet, hvor Christian 10. sluttede dagen 100 år tidligere.

Lørdag den 11. juli:
Den officielle markering af 100-året for Genforeningen finder sted på Dybbøl Banke ved en Folkefest, hvor Dronningen og Kronprinsparret, statsminister Mette Frederiksen, Tysklands forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier og Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther deltager. I 1920 samledes mange tusinde mennesker på dette sted samme dag. Om aftenen er der festmiddag på Alsik Hotel i Sønderborg med deltagelse af Dronningen, Kronprinsparret samt Prins Joachim og Prinsesse Marie.

Søndag den 12. juli:
I Tønder vil Dronningen starte dagen med en karettur, der slutter med et festligt arrangement i Skulpturparken. Efterfølgende besøger Dronningen Højer Mølle, hvor Majestæten vil få indblik i Tøndermarsken, hvis afvanding var en af statens største investeringer i Sønderjylland efter 1920. Senere åbner Majestæten sammen med Prins Joachim og Prinsesse Marie en udstilling om Lensgreve O.D. Schack på Schackenborg Slot. Genforeningsmarkeringen slutter i Esbjerg Kommune, hvor Dronningen og Prins Joachim og Prinsesse Marie er til stede ved en festgudstjeneste i Ribe Domkirke, og samme aften vil Majestæten og Deres Kongelige Højheder deltage i en festmiddag på Vadehavscentret.