Genetablering af ridebane og stald ved Fredensborg Slot

Gennem det seneste år har Slots- og Kulturstyrelsen været i gang med at genetablere Fredensborg Slots oprindelige ridebane fra 1720 samt dele af den tilstødende stald. Projektet blev færdiggjort i sidste måned, og nu har de første heste taget det historiske anlæg i brug.

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©

Da Frederik 4. for cirka 300 år siden opførte Fredensborg Slot, var der ved slottet behov for plads til Kongehusets varierede dyrehold. I 1700-tallet var særligt heste både nyttig arbejdskraft og et vigtigt transportmiddel, og samtidig havde kongefamilien en omfattende stutteridrift med de eftertragtede Frederiksborgheste. Kongens fineste heste stod tættest på slottet, og i området mellem Fredensborg Slotskirke og Kancellihuset blev der derfor bygget en ridebane med tilhørende stald.

Banen har i mange år været nedlagt, men i anledning af Hans Kongelige Højhed Kronprinsens 50-års fødselsdag den 26. maj 2018 bevilgede bestyrelsen for A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal et beløb til etablering af den historiske gamle ridebane. Desuden bevilgede fonden midler til istandsættelse af dele af Lange Stald ved Fredensborg Slot. Det seneste år er projektet blevet udført af Slots- og Kulturstyrelsen, og i april måned var genetableringen færdiggjort.  

Den genetablerede historiske ridebane og Lange Stald vil fremover benyttes af både Den Kongelige Stald-Etat, Gardehusarregimentet og den kongelige familie. For kort tid siden prøvede et par af Stald-Etatens hvide kladruberheste for første gang ridebanen, der efter internationale mål for en dressurbane måler 20 gange 60 meter. I genetableringsfasen er der med inspiration fra gamle malerier udformet et lavt rødmalet træhegn omkring banen, der er omgivet med en græsrabat og en bøgehæk. Lange Stald blev sidst renoveret i 1914 i Christian 10.s tid og trængte derfor til en kærlig hånd, og hele istandsættelsen er udført så nænsomt som muligt og med respekt for den historiske geometri og farvesætning. Som noget nyt er der indrettet bokse i stedet for spiltov, så hestene kan opstaldes efter gældende regler.