H.K.H. Prinsesse Benedikte fylder 75 år

Mandag den 29. april 2019 fejrer Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte 75-års fødselsdag. Det bliver markeret med en række begivenheder. Blandt andet er Hendes Majestæt Dronningen vært ved en middag på Amalienborg, og så åbner Prinsessen en udstilling om sit liv på Koldinghus.

Foto: Martin Høien, BILLED-BLADET ©

Da Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte kom til verden, var Danmark besat af Tyskland, og den danske hær og flåde opløst. Derfor kunne den traditionelle salutering ved kongelig fødsel fra Batteriet Sixtus på Holmen ikke finde sted. Men fødslen af Kronprins Frederik (9.) og Kronprinsesse Ingrids andet barn blev alligevel markeret. Dog ikke på officiel vis, men derimod tog modstandsgruppen Holger Danske hånd om sagen og affyrede 21 bomber i Ørstedsparken til ære for den nye Prinsesse.        

I de kommende år dannede Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg rammen om Prinsessens opvækst. I 1946 kom lillesøsteren Prinsesse Anne-Marie til, og året efter blev forældrene Danmarks Kongepar. I lighed med sine to søstre gennemførte Prinsessen sin skolegang på Zahles skole i København. Efterfølgende studerede Prinsesse Benedikte først på Benenden School i Kent, England, og siden Brillamont Ecole i Lausanne, Schweiz. Senere afsluttede Hendes Kongelige Højhed sit uddannelsesforløb med kursus i kjolesyning og design på Margretheskolen i 1965. 

Som 22-årig blev Prinsesse Benedikte forlovet i marts 1967 med Prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Brylluppet fandt sted året efter i Fredensborg Slotskirke, og ved aftenens middag sagde Frederik 9. i talen til sin mellemste datter: ”Ja, min kære Benedikte. Så er du den sidste af mine fugleunger, der er fløjet af reden, svinget op i luften, mødt din Richard og flyver nu ned og skal til at bygge din rede. Tilbage sidder mor og jeg og kan synge “Ach du lieber Augustin, alle er væk.”

Efter brylluppet bosatte parret sig i den nordvesttyske by Bad Berleburg på Prins Richards fødeslot, Schloss Berleburg. Her blev Prinsesse Benedikte og Prins Richard i 1969 forældre til Prins Gustav, i 1970 til Prinsesse Alexandra og fem år senere til Prinsesse Nathalie.

Da børnene voksede op, var Berleburg basen for familiens liv. Men samtidig fortsatte Hendes Kongelige Højhed sit officielle virke for Danmark, og lige siden Hendes Majestæt Dronningen i 1972 blev Danmarks regent, har Prinsessen varetaget adskillige repræsentative opgaver for Kongehuset. I de senere år også som rigsforstander.  

Efter 49-års ægteskab gik Prins Richard bort i 2017. I forbindelse med dødsfaldet overtog Prins Gustav slottet, men Prinsesse Benedikte bor der fortsat, og deler sin tid på det tyske slot og i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg. 

Prinsesse Benedikte er protektor for 31 danske og fem udenlandske organisationer, der arbejder inden for humanitære eller kunstneriske formål eller idræt.

I den netop udkomne biografi om Prinsessen sætter Hendes Kongelige Højhed ord på arbejdet med sine protektioner: ”At være protektor er en stor glæde og et kæmpe privilegium for mig. Jeg er et meget nysgerrigt menneske, og jeg nyder at komme ud og besøge organisationer, virksomheder og møde mennesker, der brænder for det, de laver. Idealister. At møde mennesker med personlighed og udstråling kan nærmest gøre mig ”høj”, og i kraft af mine protektioner kommer jeg i kontakt med en masse interessante mennesker, ser smukke steder og møder fremmede kulturer.”

Særligt spejderfællesskabet og ridesporten har gennem årene optaget Prinsessen meget. Det var Dronning Ingrid, der introducerede Hendes Kongelige Højhed til pigespejderarbejdet som 15-årig. Dengang var Dronning Ingrid formand for Pigespejdernes Fællesråd Danmark, og Prinsessens far havde også i sin ungdom været spejder. Som formand for Pigespejdernes Fællesråd Danmark måtte Dronning Ingrid af helbredsmæssige årsager melde afbud til Pigespejdernes verdenskonference på Nyborg Strand i 1963. Det blev derfor den dengang 19-årige prinsesse, der overtog Dronning Ingrids pligter og som følge heraf formandskabet for Pigespejdernes Fællesråd Danmark i 1965. Et hverv, som Prinsessen stadig bestrider. Efter Dronning Ingrids død i år 2000 blev Prinsessen ligeledes protektor for Det Danske Spejderkorps og De Grønne Pigespejdere.

Af de mange protektioner kan Prinsesse Benediktes næsten 30 år som protektor for Dansk Ride Forbund nævnes, ligesom Prinsessen er protektor for Dansk Varmblod, Hestens Værn og World Breeding Federation. Udviklingsorganisationen SOS Børnebyerne, der arbejder for bedre levevilkår for verdens børn, har haft Hendes Kongelige Højhed som protektor siden 1995, og ligeledes har Prinsessen gennem en årrække været protektor for Parasport Danmark, som er et specialforbund under Danmarks Idrætsforbund.

Prinsesse Benediktes protektioner: Alzheimerforeningen, Ballettens Venner, CP Danmark – Landsforeningen for cerebral parese, Dansk BørneAstmaCenter , Dansk Forening for Rosport, Dansk Køre-Forbund, Dansk Orchide Klub, Dansk Ride Forbund, Dansk Varmblod, De grønne pigespejdere, Den selvejende institution Breelteparken, Det Danske Spejderkorps, Elsass Fonden, Foreningen Hestens Værn, Forælder Fonden, Fredensborg Slotskirkes Pigekor, I. P. Nielsen Fonden til minde om Dronning Ingrid, JDRF - Fonden for diabetesforskning, Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, Landsorganisationen Danske Daginstitutioner, Margrethe-Skolen, Museet på Koldinghus, OK-Organisationen, Osteoporoseforeningen, Parasport Danmark, Pindstrup-Centret, Sankt Annæ Pigekor, SOS-Børnebyerne, Danmark, The International Women's Club i København, Verdensdiabetesfonden, World Guide Foundation, The Olave Baden-Powell Society (OB-PS), Deutsch-Skandinavische Gemeinschaftsschule, Anerkannte Berliner Ersatzschule (Klassen 7 – 10), Foundation for Allergy Research in Europe, The Juvenile Diabetes Foundation International, Jacob Riis Settlement House.

Billederne er fra Dronningens Håndbibliotek og Ritzau Scanpix.