Kulturnat i Kongehuset 2019

Fredag den 11. oktober 2019 er der Kulturnat i København, og lige som tidligere år kan besøgende komme indenfor i Kongehuset flere steder.

På det oplyste Ridebaneanlæg bag Christiansborg Slot vil der på Kulturnatten være opvisning med heste og kareter fra De Kongelige Stalde og Gardehusarregimentets Hesteskadron. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©

Kulturnatten i København finder i år sted fredag den 11. oktober. Blandt de mere end 250 museer, teatre, biblioteker, institutioner, virksomheder, kirker og ministerier, der denne aften holder åbent for besøgende, er også Amalienborg, Christiansborg Slot, Rosenborg Slot og Den Kongelige Livgardes kaserne.

De Kongelige Stalde på Christiansborg Slot
I stalden på Christiansborg Slot kan besøgende fra kl. 18.00 til 00.00 opleve De Kongelige Stalde. Staldene, der er fra 1745, huser både hvide Kladruberheste, gallakareter og hestekøretøjer. Bedst kendt er Kongehusets fineste karet, Guldkareten, der blandt andet benyttes ved nytårskurene og ved større arrangementer. Den Kongelige Stald-Etat er stadig et arbejdende hus, og medarbejderstaben passer hestene, som dagligt henholdsvis rides eller køres mindst en time og kommer på fold mindst en time. Herudover gennemføres daglige karetture uden passagerer gennem Københavns gader for at træne hestene i at færdes i trafikken. Stald-Etatens heste anvendes i forbindelse med officielle begivenheder såsom statsbesøg, nytårskure, ambassadørmodtagelser, sommertogter, fødselsdage og jubilæer.

På Ridebaneanlægget vil der kl. 19.00 være opvisning med heste og kareter fra De Kongelige Stalde og Gardehusarregimentets Hesteskadron. 

På Kulturnatten vil en række slotte med tilknytning til Kongehuset samt Den Kongelige Livgardes kaserne desuden holde åbent. På Christiansborg Slot kan besøgende opleve Slotskirken og Det Kongelige Festkøkken, mens Rosenborg Slot i anledning af Kulturnatten vil være mørklagt. Her kan besøgende udforske kronjuvelerne og slottets mange sale. 

Amalienborgmuseet 
Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg holder åbent fra kl. 18.00 til 00.00 (sidste indgang kl. 23.00). Besøgende kan opleve museets faste udstilling med interiører fra Christian IX’s, Frederik VIII’s, Christian X’s og Frederik IX’s tid. Derudover vil palæets pragtetage være åben, hvor der vil blive spillet små koncerter med Kongefamiliens yndlingsmusik gennem tiden.

Christiansborg Slot og Slotskirken
I Det Kongelige Festkøkken på Christiansborg Slot kan besøgende opleve forberedelserne af en gallamiddag for Christian 10. og se en af Europas største samlinger af kobberkøkkentøj. Der vil desuden være åbent i ruinerne under Christiansborg Slot og i Christiansborg Slotskirke.

Slotskirken bliver fyldt med forskellig orgel-, kor- og kammermusik, og aftenen sluttes desuden af med en natkoncert i kirken.

Rosenborg Slot
På Rosensborg Slot kan besøgende fra kl. 18.00 til 00.00 gå på opdagelse i slottets sale og gange, der i anledning af Kulturnatten kan opleves mørklagte. Rosenborg Slot gemmer blandt andet på kronjuvelerne, kronregalier og det kongelige dåbsfad.

Den Kongelige Livgarde
På Livgardens Kaserne i Gothersgade kan besøgende fra 18.00-00.00 møde soldater fra Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen. Besøgende kan høre koncerter ved Tambourkorpset og Musikkorpset samt se professionelle soldaters udrustning.