Modtagere af Kronprinsparrets Priser 2018

Kronprinsparret uddelte den 24. november Kronprinsparrets Priser 2018 i Musikkens Hus i Aalborg.

Kronprinsparrets Priser gives til ekstraordinære indsatser inden for kultur og socialt arbejde.

Kronprinsparrets Sociale Pris 2018 gik til Foreningen Grønlandske Børn. Kronprinsparrets Kulturpris 2018 gik til forfatter Kim Leine. Og Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til henholdsvis filminstruktør Annika Berg og den sociale organisation Fundamentet.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Kronprinsparrets Sociale Pris 2018 tilfaldt Foreningen Grønlandske Børn, der har eksisteret siden 1924. Tidligere behandlede de tuberkuloseramte børn. I dag arbejder de for, at grønlandske børn kan få en tryg barndom, at de får en uddannelse og at de bliver hørt. Foreningens arbejde er målrettet grønlandske børn og unge i både Grønland og Danmark. I Grønland har de blandt andet udviklet en børnebisidderordning, som skal sikre, at børnenes stemme bliver hørt i socialsager, der vedrører dem. Med prisen fulgte 500.000 kr.

Kronprinsparrets Kulturpris
Det blev forfatter Kim Leine, der modtog Kronprinsparrets Kulturpris 2018. Forfatter Kim Leine debuterede i 2007 med erindringsromanen Kalak - en rå skildring af en danskers tilværelse og nedtur i det moderne Grønland, hvor flere af hans romaner foregår. Således handler både Profeterne i Evighedsfjorden (2012) og hans seneste roman Rød mand/sort mand (2018) om de første danske missionærer i Grønland.

Kronprinsparrets Stjernedryspriser
Modtagerne af Kronprinsparrets Stjernedryspriser 2018 blev offentliggjort den 19. november. Ved prisuddelingen i Musikkens Hus modtog de hver deres priser og de medfølgende 100.000 kr.

Kronprinsparrets to Stjernedryspriser har hidtil været givet til yngre kunstnere med et særligt talent. Det gør den ene Stjernedryspris fortsat, mens den anden fra i år vil blive givet til en nytænkende aktør inden for socialt arbejde. Således bliver Kronprinsparrets Priser fremover fordelt ligeligt mellem det kulturelle og det sociale felt.

Filminstruktør Annika Berg modtager Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris for sine visuelle filmperler, der rummer masser af farve, kraft og kant. Hun modtager blandt andet prisen, fordi hun viser, at ungdomsfilmen stadig er relevant, når bare den skabes på de unges præmisser, og fordi hun bringer ny energi til dansk film med sine værker. Annika Berg er uddannet fra den Danske Filmskole i 2015.

Fundamentet i Aarhus modtager Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris for deres engagerede indsats for udsatte. De modtager blandt andet prisen for deres evne til at skabe trygge og tillidsfulde rammer for alle, og fordi de insisterer på at tage udgangspunkt i det enkelte menneske. Organisationen arbejder blandt andet med problematikker som ensomhed, angst, gæld, misbrug og sorg.