H.K.H. Kronprinsens tale ved åbningen af fødevareklyngens nye Visitor Centre hos Food Nation den 22. marts 2018

Offentliggjort den 22. marts 2018

Når vi i dag fejrer åbningen af det nye Visitor Centre hos Food Nation er det en festdag for hele Danmark.

Centret vil nemlig være et centralt afsæt for en seriøs og solid international profilering af et af Danmarks vigtigste erhverv. Fødevareerhvervet bidrager i dag med ca. 25 pct. af den danske vareeksport, og yder dermed et betydeligt bidrag til arbejdspladser, vækst og velfærd i det danske samfund.

Denne globale førerposition vil Food Nation bidrage til at fastholde og styrke. Med en vision om at synliggøre Danmark som en fødevarenation i verdensklasse og gøre fødevarer til et signatur for Danmark, er der sat en ambitiøs retning for et vigtigt arbejde.

Som protektor for Food Nation ser jeg frem til at være tæt på et erhverv, der er verdenskendt for høj kvalitet og innovative løsninger, og jeg vil yde mit bidrag til at styrke eksporten og synliggøre os som fødevarenation.

Derfor vil jeg gerne starte med at takke partnerne bag Food Nation for at bidrage til, at Danmark kan fastholde sin position som verdensførende på fødevarer.

Det er et stærkt fundament I har etableret i fællesskab, og det skaber en unik mulighed for at I sammen, kan bygge videre på det kæmpe arbejde, I hver især allerede yder for at styrke landbrugs- og fødevareerhvervet i og uden for Danmarks grænser. Uden jeres initiativ var Food Nation ikke en realitet og vi kunne ikke fejre denne åbning sammen i dag! 

Danmark er et fødevareland. Hver dag arbejder tæt på 190.000 mennesker med noget der gør, at vi hver især, på et eller andet tidspunkt, kan samles om mad på en tallerken eller noget at drikke. Der udvikles ny viden om ingredi­enser, der opfindes nyt måleudstyr til mejeriindustrien, nye retter til restauranter og teknologiske løsninger, der har betydning for den globale fødevareproduktion, hvor Danmark er kendt for fødevaresikkerhed og høj kvalitet.

For at fastholde og udvikle alle disse arbejdspladser er eksporten vigtig, og der er brug for, at de allerbedste talenter i fremtiden prioriterer denne branche, hvor man kan være med til at gøre en forskel på globalt plan.

I den danske fødevarebranche er man exceptionelt god til at samarbejde. Det foregår på tværs af en stærk værdikæde og mel­lem erhverv, myndigheder og vidensinstitutioner. Samarbejdet har givet stærke resultater gennem historien. Andelsbevægelsen er et godt eksempel, og det løbende samarbejde om at balancere fødevare­produktion og miljøpåvirkninger, er et andet godt eksempel hvor et stærkt samarbejde er afgørende for nye ambitiøse resultater.

Men det er ikke nok.

Verden står over for at blive 9 milliarder mennesker på jorden i 2050. Det indebærer en række store globale fødevareudfordringer, og at der konkret i de kommende 40 år skal produceres lige så meget mad som der er produceret de foregående 8000 år. I den sammenhæng skal der findes løsninger på bl.a. overernæring, underernæring og dyrkningsmæssige udfordringer knyttet til klimaforandringer.

Det stiller store krav til deling af viden og kompetencer for at sikre verden også er et godt sted for fremtidens generationer.

Her kan Danmark gøre en stor forskel.

Verden har brug for bæredygtige fødevarer, og de danske virksomheder kan allerede i dag levere teknologi, maskiner, ingredienser, know-how og innovative løsninger, der gør andre i stand til at producere fødevarer på en bedre måde.

Produk­tionen af fødevarer er en af de mest centrale bære­dygtighedsudfordringer, verden står overfor. Danmark kan bidrage til at løfte den udfordring.

Og når vi har evnen, så har vi også pligten. Hvis danske virksomheder kan bidrage til at løse problemer, der er vigtige for mange mennesker, kan de både handle bæredygtigt og drive forretning. Det handler om balance. Det handler om forandring. Det handler om altid at søge efter bedre løsninger.

Det er essensen af Food Nation. Tillykke med åbningen af det nye center.