H.K.H. Kronprinsessens tale i forbindelse med uddeling af CSR Prisen den 10. oktober 2018

Offentliggjort den 11. oktober 2018

God eftermiddag,

Det er allerede tre år siden, at verdens stats- og regeringsledere vedtog FN’s verdensmål i New York. Tiden går hurtigt. Når jeg hører, at knap 70% af de største virksomheder i Danmark omtaler verdensmålene i deres rapportering om bæredygtighed, så vidner det for mig om, at danske virksomheder er i front og i stigende grad tager målene til sig.

Det glæder mig, og ifølge en undersøgelse, lavet af KPMG, har 4 ud af 10 store virksomheder anerkendt SDG’erne i deres rapportering, mens kun 8 pct. har rapporteret om en forretningsplan for implementering. Det vidner også om, at danske virksomheder er i front, når det handler om at tage ansvar. 

Det er efterhånden blevet til mange gange, at jeg har haft den fornøjelse at skulle uddele CSR Prisen for FSR – danske revisorer. Jeg hæfter mig ved, at rapportering om virksomhedens bidrag til verdensmålene er med som kriterie i år. Dermed ansporer prisen til god praksis og transparens om fremdrift på målene.

Transparens er vigtigt for at skabe tillid.  Essensen af verdensmålene er, at alle – lande, mennesker, sektorer - er nødt til at bidrage og, at man på grund af inter-konnektiviteten mellem målene skal tænke holistisk, når man laver en SDG-strategi. Vi skal se denne inter-konnektivitet som en ressource, der er en del af løsningen.

For nylig faldt jeg over begrebet ’SDG washing’, som var et nyt begreb for mig. Og for dem, der ligesom jeg, skulle slå begrebet op, så handler det om de virksomheder, der sætter fokus på nogle enkelte af de 17 mål og ignorerer virksomhedens negative impact på de øvrige mål.

Selvfølgelig er alle bidrag og indsatser vigtige, men virksomheder er også nødt til samtidig at have øje for, hvordan de kan mindske deres sociale og miljømæssige negative impact. De 17 verdensmål kræver en holistisk tilgang - meget mere end bare ’business as usual’.

Virksomhederne skal se mulighederne i målene og vurdere, hvor de kan gøre den største forskel. Det er også grunden til, at jeg har engageret mig i det SDG High Level Advisory Board, som Dansk Industri har etableret i samarbejde med Global Compact Network Denmark og Industriens Fond. Bæredygtig forretningsudvikling, som konferencen i dag også sætter fokus på, er nøglen til fremtiden.

Når vi taler om fremtiden, må vi også se tilbage, og jeg vil gerne knytte en kommentar til sammenhængen mellem den globale udviklingsdagsorden og menneskerettighederne.

I år er det 70-året for FNs Menneskerettighedserklæring. Ligeså vigtigt det er at kæmpe for at opnå rettigheder, ligeså vigtigt er det at kæmpe for at bevare det, der er blevet opnået. Rettighederne er under pres verden over, og de har afgørende betydning for, at vi opnår verdensmålene i 2030.

Et område, som jeg selv er særligt involveret i, handler om ligestilling og beskyttelse af kvinders og pigers rettigheder. Det vedrører mål fem, men for at opnå succes med de resterende mål, er det anerkendt, at succes med mål 5 er afgørende. Det betyder i praksis, at når I som virksomheder respekterer og fremmer menneskerettighederne i jeres værdikæde, så er I med til at understøtte verdensmålene – og vice versa.

Med de ord vil jeg nu gerne vende tilbage til CSR Prisen. Dommerpanelet har nomineret seks virksomheder til CSR Prisen 2018. De er alle forbilleder, som fortjener opmærksomhed og anerkendelse, og jeg vil gerne sige tillykke med nomineringen til alle seks virksomheder. I demonstrerer forskellige tilgange til arbejdet med bæredygtig forretningsudvikling, og I redegør transparent om jeres fremdrift.

Og nu til kåringen af dette års vindere. Dommerpanelet har blandt de seks nominerede valgt at prise i alt tre virksomheder for deres samlede rapportering. To virksomheder får særlig anerkendelse som rollemodeller, og én modtager CSR Prisen. 

Det er mig en ære nu at skulle udpege den første rollemodel, som fortjener anerkendelse for virksomhedens rapportering og særlige fokus på klare bæredygtighedsmål. De taler med troværdighed til forbrugeren i en rapport, der er strategisk selektiv, og de redegør konsekvent og balanceret for fremdriften og de handlinger, der skal sikre at virksomheden når sine målsætninger i ”Together towards zero”.

Anerkendelsen går til Carlsberg - og jeg vil gerne bede Anders Bering, Vice President for Corporate Affairs i Carlsberg om at komme herop og modtage den velfortjente anerkendelse.

Og nu er det mig en stor fornøjelse at skulle udpege den anden rollemodel, som fortjener anerkendelse for virksomhedens rapportering og særlige fokus på grøn omstilling. De efterlader læseren med optimisme og tillid til, at virksomheden sætter handling bag ord ved at udgive en rapport, der fremstår kort, præcis og pålidelig, og som tegner en klar vision for fremtiden baseret på grøn energi.

Anerkendelsen går til Ørsted - og jeg vil gerne bede Marianne Wiinholt, CFO i Ørsted om at komme herop og modtage anerkendelsen.

På vegne af FSR er det mig en stor glæde nu at afsløre vinderen af CSR Prisen 2018 blandt de 50 største danske virksomheder.

Dommerpanelet har peget på en virksomhed, der udgiver en rapport, som er troværdig, relevant og i international særklasse.

Virksomheden vækker læserens tillid ved at tage udgangspunkt i de forandringer, verden står over for, hvordan de påvirker virksomheden og ved – balanceret - at redegøre for virksomhedens fremdrift i ord og tal.

Verdensmålene foldes i bogstavelig forstand ud i rapporten, og de behandler både positive og negative impacts. De er fremadskuende, og vi ved allerede nu, at ’food loss’ er den næste systemiske udfordring, de tager fat på i tæt samarbejde med andre for at drive konkrete forandringer.  

CSR Prisen 2018 går til A.P. Møller-Mærsk – og jeg vil gerne bede Claus V. Hemmingsen, Vice CEO i Mærsk, om at komme herop og modtage prisen.