H.K.H. Kronprinsessens tale ved præsentation af årets julemærke den 3. november 2017

Offentliggjort den 7. november 2017

Lad mig starte med et spørgsmål, et spørgsmål der var stillet til et barn på et julemærkehjem.

Har du, før du kom på Julemærkehjem, oplevet, at få grimme kommentarer – enten på sms eller på sociale medier? Svar: Ja, altid – hele mit liv.

Det barn er på et ophold på et Julemærkehjem lige nu. Julemærkefonden har undersøgt omfanget af digital mobning blandt børn på Julemærkehjem. Til det samme spørgsmål, svarede et andet barn:

’Det gør mig ked af at snakke om det, kan I love mig ikke at snakke med nogen om det og heller ikke med mig.’

Man kan godt forstå barnets bekymringer, men når en undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at hvert fjerde barn føler sig holdt uden for online, og hvert tredje barn har fået delt billeder uden at have givet lov, så skal vi reagere. Det er et problem, der skal italesættes.

Børn på Julemærkehjem er udsatte børn. Og her er tallene for digital mobning endnu tydeligere:

 6 ud af 10 børn har oplevet at få grimme kommentarer på sms eller sociale medier

Hvert tredje barn har oplevet at blive holdt uden for på de sociale medier

Og kun halvdelen af børnene har talt med nogen om det, de har oplevet digitalt, der gjorde dem kede af det.

For det er fortsat forbundet med skam og skyld at blive mobbet. Det fører til social isolation og ensomhed. Og et barn, der bliver mobbet på nettet, har aldrig fri, der er ingen ’helle’, og det giver mistrivsel, indlæringsvanskeligheder og en konstant følelse af stress.

Børn bor på Julemærkehjemmene i knap tre måneder. Og noget af det første de gør, når de kommer på ophold, er at aflevere deres mobiltelefon. For på Julemærkehjemmene er der en klar holdning til at begrænse børnenes brug af mobiltelefoner og digitale medier under opholdet. Og det er en bevidst del af den pædagogiske praksis. For at bryde vaner. For at børnene faktisk ser hinanden, oplever hinanden og danner fællesskaber, som ikke behøver at være tilsat strøm.

Men forholder Julemærkehjemmene sig så egentlig til børnenes virkelighed ved at fratage dem digital adgang 24/7, mens de er på julemærkehjem? Ja, det gør de.

For de viser, at der er et alternativ til det digitale fællesskab – og lærer børnene, at skal man udtrykke sin utilfredshed med andre, så gør man det ansigt til ansigt, på en konstruktiv måde og i et ordentligt sprog.

Børnene lærer, hvordan de kan bruge sociale medier på en hensigtsmæssig måde, uden at skade dem selv eller andre. Og den læring kan mange børn have gavn af.

På Julemærkehjemmene bliver mobiler og medier brugt i hverdagen i det omfang, hvor det bidrager til ny læring for børnene eller har en motiverende faktor, for eksempel i forhold til at komme ud og bevæge sig.

Det er så vigtigt, at vi lærer vores børn en adfærd, der er respektfuld, acceptabel og beskyttende på nettet og de sociale medier.

Et af de børn, der på sin egen krop har mærket, hvad mobning kan gøre, er Helene. Helene er i dag 15 år og har været på Julemærkehjem i år. Hun blev så massivt mobbet, både ansigt til ansigt, på sms og de sociale medier, at hendes krop til sidst sagde stop. Hun blev lam i benene.

Helene er stærk og har det godt i dag, og Helene er modig, fordi hun har valgt at dele sin historie med os.

Tak Helene.