H.K.H. Prins Henriks tale ved åbningen af Europæisk Gastronomiregion 2017 den 18. april 2017

Offentliggjort den 27. april 2017

Det er en stor glæde for mig i dag at forestå denne åbning af Midtjylland som Europæisk Gastronomiregion 2017.

Det er endnu en milepæl i den udvikling som dansk gastronomi har oplevet siden 12 kokke i 2004 lancerede manifestet for det nye nordiske køkken.

Siden har Danmark opnået flotte resultater ved flere Bocuse d’Or –konkurrencer.

Vore dygtige danske kokke har været med til at vise nye veje for gastronomien. De inspirerer os alle til at gentænke gastronomien i genopdagelsen af de traditionelle lokale råvarer.

Det har bidraget til, at Danmark i dag er bredt anerkendt inden for gastronomien.

Jeg vil gerne udtrykke min glæde over, at Aarhus som Kultur-hovedstad har valgt madkultur som et væsentligt fokusområde. Det er rigtigt set, at gastronomi kan bidrage væsentligt til at styrke profileringen af et område.

Det forudsætter naturligvis at man har en interessant madscene på internationalt niveau. Her har talentfulde kokke i Aarhus-området formået at hæve det gastronomiske niveau markant – i høj grad med brug af de lokale kvalitetsråvarer og produkter som Midtjylland er så rigt på.

Jeg vil gerne påskønne dette arrangement som bidrager til at vore ambitiøse kokke får mulighed for at inspirere hinanden, så de fortsat udvikler deres evne til at gentænke gastronomien.