H.K.H. Prins Joachims tale ved Forsvarets Dag på Kronborg Slot den 22. september 2018

Offentliggjort den 26. september 2018

Tak for denne lejlighed til at tale til denne særlige forsamling af forsvarspositive foreninger og organisationer her i de historiske omgivelser på Kronborg.

Arrangementet her gennemføres med hjælp fra forsvarsvenlige kræfter fra det nordsjællandske og storkøbenhavnske område. Traditionen med arrangementet går tilbage til 1970-erne, hvor Slesvigske Fodregiment i en periode var garnisoneret på Kronborg. Trods flytningen til Haderslev er mange sønderjyder vedblevet med at deltage i denne årlige markering i Helsingør. 

En markering, som i dag startede med paraden i byen og march bag Dannebrogs rød-hvide farver til kranselægningen her på Kronborg. Efter indlæggene her i Riddersalen afsluttes med kammeratligt samvær i Kasematterne – og det forlyder, at deltagerne altid sætter stor pris på det!

Som gammel ”sønderjyde” er jeg jo glad for, at der som sagt deltager et kontingent fra Sønderjylland.

Trods den geografiske afstand tager I her til Kronborg og hjælper med at markere Forsvaret en gang om året. Omvendt er jeg jo ikke overrasket; det er jo et godt, sønderjysk kendetegn at være trofast og udholdende og naturligvis positiv overfor forsvaret. Og i den forbindelse kan vi jo alle glæde os over, at Slesvigske Fodregiment meget snart genopstår i Haderslev.

Noget andet ved det nye forsvarsforlig er den utvetydige prioritering af Reservestyrken gennem klarlægning af dens betydning, prioritering af midler til den, en entydig bekræftelse af Hjemmeværnets militære rolle samt en tilretning af Totalforsvarsstyrken. Alt sammen til gavn for en samlet styrkelse af det danske forsvar, hvor også ”et substantielt løft” i forligsperioden vil hjælpe.

Reservestyrken består af borgere, af begge køn og i alle aldre, som alle har foretaget et aktivt valg. De ønsker at bidrage til forsvaret af Danmark.

Ved at gøre det i regi af Reservestyrken har de også valgt en vanskelig opgave, fordi de fleste skal balancere tre komponenter, som i sig selv kan være fuldtidsbeskæftigelse.

De har min respekt, fordi de har tilvalgt militær tjeneste oven i de to vigtigste dele af deres liv; familie og profession.

Jeg er Forsvarschefens og Chefen for Hjemmeværnets særlige sagkyndige i relation til Reservestyrken. Mit job er at støtte, at den flotte og stærke frivillige forpligtigelse, som op mod 3.000 reservister og 45.000 Hjemmeværnsfolk har påtaget sig, bliver taget alvorligt og udviklet til gavn for dansk forsvar og Danmark.

I Danmark er der tradition for frivilligt arbejde. Det kan være i form af velgørenhed, i en lokal sportsklub, det kan være i skolebestyrelsen osv.  Alle steder, uanset med hvilke formål, så er dét, at folk med overskud uegennyttigt bidrager til fællesskabet, uundværligt for os alle. Det er vigtigt for sammenhængskraften og helheden i Danmark. Så husk at sige tak til den frivillige træner, næste gang I henter børnene i klubben eller til den lokale foreningsbestyrelse, fordi de påtager sig et ansvar på vegne af andre.

Og husk at sige tak til de soldater, der i Reservestyrken eller i Hjemmeværnet er med til at forsvare Danmark.

Tak.