Den Kongelige Stald-Etats historie

Foto: Jesper Clausen ©

I år kan Den Kongelige Stald-Etat fejre sit 325-års jubilæum. Samtidigt har Christiansborgs Ridebaneanlæg eksisteret i 275 år. Begivenhederne markeres lørdag den 26. september 2015 fra kl. 14.00 – 17.30.

Den Kongelige Stald-Etat fungerede oprindeligt også som stutteri, hvor man avlede heste af ædleste race til Kongehuset. Hestene blev anvendt til dels fornøjelsesprægede aktiviteter som ridning og jagt, dels køreheste til forspand for de Kongelige kareter. Staldene på Christiansborg og ridebaneanlægget blev oprindeligt bygget med plads til 250 heste, men antallet af heste har dog ændret sig i tidens løb. I 1870 havde man 70 køreheste, og det tal holdt sig stort set frem til 1910, hvor man havde 60 heste. Først da bilen vandt indpas, reduceredes hestenes antal betydeligt. 

I dag er der 13 heste i Den Kongelige Stald-Etat alle af racen Kladruber, som anvendes i forbindelse med officielle begivenheder såsom statsbesøg, nytårskure, ambassadørmodtagelser, sommertogter, fødselsdage, jubilæum m.v. Blandt Stald-Etatens 13 heste finder man udelukkende hvide heste, der stammer fra stutteriet ”Kladruby” i Tjekkiet, hvor hesten har været avlet til kørsel med karet eller vogn siden 1550. I ældre tider var hvidfødte heste meget sjældne og efterspurgte som paradeheste og til at trække de europæiske kongers og fyrsters kareter.
 

Det første ridehus på Slotsholmen blev revet ned sammen med Frederik IV’s slot på ordre fra Christian VI. Grundstenen til det nuværende ridehus blev lagt i 1730’erne. Det nye ridehus indeholdt kun et eneste rum, Slotsholmens største, og stod færdigt i 1740. Ridehuset er meget bredt og langt. 

Yderligere oplysninger