Rosenborgvinens historie

Vinkælderen under Rosenborg Slot.
Vinkælderen under Rosenborg Slot. Foto: Nikoline Brandi Nielsen

Siden 1729 har Rosenborgvinen hvilet under Rosenborg Slot. Hvert år findes den traditionsrige vin frem til årets første nytårskur den 1. januar.

Rosenborgvinen eller Rhinskvinen, som er vinens oprindelige navn, har en lang historie bag sig og blev i 1500-tallet indført af Christian 4. til det danske hof fra havnebyen Schloss Fürstenberg i Bacharach. Siden da har vinen, med få undtagelser, været fast bestanddel af menuen ved nytårstaflet den 1. januar.

Vinen er gennem århundreder blevet blandet op med såkaldt fyldevin og tappet fra de originale træfade, hvoraf det ældste kan dateres til 1598. I 1982 var de gamle træfade dog så medtagne, at vinen blev omtappet til ståltanke og flasker og tilsat pourtugisisk hvidvin.
 
Rosenborgvinen opbevares i Den Kongelige Vinkælder under Rosenborg Slot, hvor den har befundet sig siden 1729. Forinden da var vinen på Københavns Slot. Rosenborgvinen forventes fortsat at kunne være på menuen til mindst 300 nytsårstafler endnu. 
Yderligere information

Læs mere om nytårstaflet.

Læs mere om Rosenborg Slot.