’Atlasfigurerne’

Kongehuset har en århundreder lang tradition for at interessere sig for og støtte fremstillingen af kunsthåndværk af håndværksmæssig og kunstnerisk høj værdi.

I flere århundreder prøvede europæerne at aflure kineserne den hemmeligholdte opskrift på det eftertragtede, tynde, hvide porcelæn. Først i begyndelsen af 1700-tallet knækkede man koden i Tyskland, og i årtierne derefter skød de europæiske porcelænsfabrikker op.

I Danmark åbnede Den Kongelige Porcelainsfabrik i 1775. Her produceredes kostbare spisestel til Kongehuset og andre velhavere, men også porcelænsfigurer, der blev populære som pynt og samtaleemner på de eksklusive middagsborde. Porcelænsfigurerne erstattede de tidligere, og langt mere skrøbelige og forgængelige, figurer i sukkermasse som en del af opdækningen.

Figurerne var gerne tematiske som ’Årstiderne’ og ’Verdensdelene’, men også antikkens helte, guder og gudinder var populære. Kongehusets to figurer af den mytologiske Atlas, der - som del af en straf – bærer jordkloden og himmelrummet på sine skuldre, er fra 1792 og står i dag i Havesalen på Fredensborg Slot.

’Atlasfigurerne’ tilhører Det Danske Kongehus’ Løsørefideikommis.

Foto: Iben Kaufmann ©
Foto: Iben Kaufmann ©