- Kongehuset
- Officielle programpunkter
-
Den kongelige familie
- Den kongelige familie
- H.M. Kongen
- H.M. Dronningen
- H.K.H. Kronprinsen
- H.K.H. Prinsesse Isabella
- H.K.H. Prins Vincent
- H.K.H. Prinsesse Josephine
- H.M. Dronning Margrethe
- H.K.H. Prins Joachim
- H.K.H. Prinsesse Marie
- H.E. Greve Nikolai
- H.E. Greve Felix
- H.E. Greve Henrik
- H.E. Komtesse Athena
- H.K.H. Prinsesse Benedikte
- Monarkiet i Danmark
- Kongelige samlinger
- Slotte og Kongeskibet
- Om Kongehuset
Kongehuset har en århundreder lang tradition for at interessere sig for og støtte fremstillingen af kunsthåndværk af håndværksmæssig og kunstnerisk høj værdi.
Del
De 24 forgyldte sølvtallerkener, som bærer det pudsige navn Marskallens feltservice, har tilhørt Kejser Napoleons marskal, Jean-Baptiste Bernadotte. Tallerkenerne rejste rundt med Bernadotte, når han deltog i Napoleonskrigene i begyndelsen af 1800-tallet, først som fransk hærfører, siden som svensk kronprins.
Det var tidligere almindeligt, at værdifuldt sølvtøj blev medbragt på rejser. Også i krig, hvor særlige sølvservicer i håndterbare størrelser og nedpakket i praktiske rejseskrin, fulgte med hærenes højst rangerede til skiftende, midlertidige lejre. Her sikrede sølvet en vis stil over feltlivets måltider og understøttede ejerens sociale status.
Da den succesfulde marskal Bernadotte i 1810 blev adopteret af Sveriges barnløse Karl 13. og udpeget som tronfølger med det mere svenskklingende navn Karl (14.) Johan, fulgte tallerkenerne med ham til Sverige. Sættets oprindelige 12 franske tallerkener, indgraveret med Bernadottes monogram JB, blev suppleret med 26 svenske tallerkener i samme stil, men med hans nye monogram som svensk kronprins; CJ.
Af feltservicets 38 tallerkener er de 12 forblevet i Sverige og befinder sig i det svenske kongehus’ sølvkammer, mens 24 tallerkener fulgte med svenskfødte Prinsesse Lovisa til Danmark, da hun i 1869 giftede sig med Kronprins Frederik (8.).
Tallerkenerne tilhører Det Danske Kongehus’ Løsørefideikommis.