Christiansborg Slot danner rammen om arrangementet "Børn fra Danmarks kommuner fejrer H.M. Dronningen"
Ved arrangementet den 16. juni 2020, hvor børn fra Danmarks kommuner fejrer H.M. Dronningen i anledning af Majestætens 80-års fødselsdag, er det Christiansborg Slot, som danner rammen for begivenheden.
De Kongelige Repræsentationslokaler vil blive benyttet som ved et gallataffel på Christiansborg Slot, hvor både Dronningen og gæster ved ankomsten går gennem Drabantsale, ad Kongetrappen og til Fløjlsgemakket for at ende i Riddersalen. Ved et gallataffel er det i Riddersalen at middagen, underholdning og dans finder sted, men ved dette særlige arrangement er Riddersalen omdannet til et udstillingsrum for de 98 malerier, som Danmarks kommuner sammen med KL har givet Hendes Majestæt i 80-års fødselsdagsgave. Nedenfor kan man læse om nogle af de sale, der benyttes ved arrangementet.
Drabantsalen
Drabantsalen har fået sit navn efter Drabant-garden, der eksisterede fra 1588-1695. En drabant var oprindeligt en fyrstes personlige vagt, og ligesom Drabant-garden gjorde det i sin tid, står Indre Kommando af Den Kongelige Livgarde i dag i Drabantsalen ved større officielle begivenheder. De seks drabanter, som bærer salens søjler, er hugget i fransk kalksten af billedhuggeren Aksel Hansen.
Fløjlsgemakket
Fløjlsgemakket har navn efter rummets silketapet, der blev tegnet af slottets arkitekt, Thorvald Jørgensen, og håndvævet i silkevelour i Lyon for cirka 100 år siden. I 2015 blev Fløjlsgemakket restaureret, og et nyt tapet blev vævet på et udvalgt indisk væveri og transporteret til Danmark. Tapeternes centrale motiv er det danske rigsvåben med tre løver og ni hjerter. I tapeterne indgår også Christian 10.s monogram. Da Fløjlsgemakket skulle indrettes, var de pågældende arkitekter inspireret af Solkongen Louis 14.s soveværelse på Versailles Slottet i Frankrig.
Riddersalen
Riddersalen er den største af slottets sale og måler 40 meter lang, 14 meter bred og 10 meter høj med et omløbende galleri. I loftet er der indfældet Kræsten Iversens tre store malerier, som symboliserer den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt. På væggene ses udsmykning af Bjørn Nørgaard i form af 17 farverige gobeliner med motiver fra 1000 års Danmarkshistorie. Motiverne forestiller blandt andet tidligere konger, statsoverhoveder og personligheder, der har sat et aftryk i Danmark, såvel som i resten af verden. Dronningen modtog gobelinerne som en gave i anledning af Hendes Majestæts 50-års fødselsdag, og 10 år senere, da Dronningen fyldte 60 år i 2000, blev gobelinerne monteret i salen. Salen var oprindeligt udsmykket med Christian 5.s gobeliner fra Rosenborg Slot, men disse blev ført tilbage til Rosenborg, da Dronningen modtog de nye i gave. Glaslysekronerne i loftet er fra Venedig.