Elefantordenens historie

Ved den traditionsrige nytårskur og -taffel den 1. januar er Elefantordenen altid at finde hvilende på skuldrene af medlemmerne af den kongelige familie. Med rødder tilbage til 1400-tallet er Elefantordenen udover at være den fineste danske kongelige ridderorden samtidig den ældste.

Elefantordenens insignier. Foto: Kongehuset ©

Kong Christian 1. regerede i årene omkring år 1460 over Danmark, Norge og Sverige, der var tæt knyttet til den katolske kirke. Derfor fik Kong Christian 1. også i 1474 pavens stadfæstelse på "Gud Moders Selskab", som var stiftet i år 1460/62. Dette broderskab var knyttet til Helligtrekongers Kapel i Roskilde Domkirke, og ved en ridder af selskabets død skulle en sum penge, ridderens våben samt ordenstegnet sendes til kapellet. Ordenstegnet var en medaljon med Jomfru Maria med Jesusbarnet båret i en kæde af tårnbærende elefanter. 

I forbindelse med kirkebruddet ved den lutherske reformation i 1536 blev den katolske orden suspenderet og først i 1580 blev den genindført af Frederik 2. nu med elefanten som ordenstegn.

Først omkring år 1693 udstedte Christian 5. Elefantordenens endelige skiftelige statutter, der med få ændringer er gældende den dag i dag. Deri bestemmes blandt andet Elefantordenens tre højtidsdage, som er Riddernes ordensdag den 1. januar, H.M. Dronningens fødselsdag den 16. april, og Valdemar Sejrs fødselsdag den 28. juni. På disse dages bæres ordenstegnet i en guldkæde bestående skiftevis af elefanter og tårne i stedet for i et blåt skærf. I statutterne findes også faste regler for udformningen af ordenens insignier.