Frederik 3.s tre sølvløver

I Riddersalen på Rosenborg Slot står Frederik 3.s tre sølvløver, der bevogter kongens trone. Løverne er udført i 1665-70
I Riddersalen på Rosenborg Slot står Frederik 3.s tre sølvløver, der bevogter kongens trone. Løverne er udført i 1665-70 Foto: DKKS, Rosenborg Slot

I Rosenborg Slots riddersal står Frederik 3.s tre unikke sølvløver, som fortsat bevogter kongens trone. Løverne er fremstillet i naturlig størrelse af i alt 130 kg drevet sølv. De er udført i 1665-70 af Ferdinand Kübich i København.

Løverne havde, ligesom kongens salvingstronstol, deres forbillede i Det gamle Testamentes fortælling om den vise og retfærdige kong Salomon, hvis trone blev beskyttet af 12 gyldne løver. Med sølvløverne ønskede Frederik 3. at sidestille sig med den bibelske konge, men man nåede kun at gøre tre sølvløver færdige, inden Frederik 3. døde.

I dag benyttes sølvløverne ved monarkens "castrum doloris", hvor den lukkede kiste i nogle dage stilles frem, tilgængelig for offentligheden, men bevogtet af de tre løver.

Sølvløverne er desuden vist i Bjørn Nørgaards gobelin for ”Den ældre enevælde” i Riddersalen på Christiansborg Slot og i Michael Melbyes store portræt af Dronningen, ophængt på Christiansborg Slot.

Yderligere oplysninger

Læs mere om kronregalierne.