H.M. Kongen modtog ny tronskiftemønt

I anledning af tronskiftet den 14. januar 2024 udsender Nationalbanken i begyndelsen af november en tronskiftemønt.

Foto: Kongehuset ©

H.M. Kongen modtog den 24. september 2024 et eksemplar af den nye tronskiftemønt, der med et portræt af henholdsvis Kongen og H.M. Dronning Margrethe symboliserer tronskiftet. 
 
Overrækkelsen fandt sted ved en ceremoni i Frederik VIII’s Palæ, hvor nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen, designchef Jeanette Skov Jensen og hovedkasserer Niels Kaas fik lejlighed til at fortælle om den nye mønt.

Foto: Nationalbanken ©
Foto: Nationalbanken ©

På møntens forside ses et portræt af H.M. Kongen i profil, vendt mod højre. Langs den yderste rand står indskriften: "FREDERIK X, DANMARKS KONGE, 2024". I den inderste ring står Hans Majestæts valgsprog: "FORBUNDNE, FORPLIGTET, FOR KONGERIGET DANMARK". 
 
På møntens bagside findes et portræt af Dronning Margrethe, også i profil og vendt mod højre. Langs randen står indskriften: "MARGRETHE II, DANMARKS DRONNING". I den inderste ring er Dronning Margrethes regeringsperiode angivet: "14. JANUAR 1972 – 14. JANUAR 2024". 
 
Portrættet af Kongen er skabt af billedhugger Eva Hjorth, som også har udarbejdet portrættet af Dronning Margrethe, der blev brugt på en mønt udstedt i 2023.
 
Tronskiftemønten er produceret som en 20-kronemønt, og den vil blive sendt i almindelig cirkulation parallelt med eksisterende mønter, som fortsat vil være gyldige, via butikker og banker.

Foto: Kongehuset ©
Foto: Kongehuset ©