H.K.H. Kronprinsessen udnævnt til kaptajn

I forbindelse med Hjemmeværnets 70-årsdag søndag den 31. marts 2019 blev Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen udnævnt til kaptajn under jubilæumsparaden i Nymindegablejren.

H.K.H. Kronprinsessen på feltøvelse med Hjemmeværnet, 2015 Foto: Hjemmeværnet ©

Hjemmeværnssoldater fra hele landet var søndag den 31. marts 2019 samlet ved den sydlige ende af Ringkøbing Fjord i Nymindegablejren. Her blev Hjemmeværnets 70-års jubilæum markeret med en stor parade, hvor Hendes Majestæt Dronningen og Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen deltog.

Under paraden blev Kronprinsessen udnævnt til kaptajn i Hjemmeværnet af chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Henning Garly. Udnævnelsen skete på baggrund af Kronprinsessens netop overståede chefkursus i Hjemmeværnet, der fandt sted i starten af marts måned. Her gennemførte Kronprinsessen et chefkursus på Vordingborg Kaserne, hvor Hendes Kongelige Højhed og de øvrige kursusdeltagere fik undervisning i ledelse af frivillige, operative overvejelser og udarbejdelse af befalinger.

Videreuddannelsen er en del af Kronprinsessens militære karriere i Hjemmeværnet, der startede i 2008. Som menig gennemførte Kronprinsessen dengang grunduddannelsen i værnet, og senere har Hendes Kongelige Højhed videreuddannet sig til sergent, løjtnant og senest premierløjtnant. Gennem årene har Kronprinsessen derudover besøgt værnets enheder rundt omkring i landet og udlandet og deltaget i flere af Hjemmeværnets øvelser. For eksempel var Kronprinsessen i 2015 sammen med 500 andre hjemmeværnssoldater en del af beredskabsøvelsen ”Svend Gønge” ved Vordingborg og på Falster.

70 år som Forsvarets støtte

Hjemmeværnet er en del af det militære forsvar og støtter blandt andet Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet i løsningen af en lang række opgaver. Værnets historie går tilbage til månederne efter befrielsen i maj 1945, hvor 250 af modstandsbevægelsens ledere mødtes i Odense. Her blev de enige om at oprette et værn, der kunne forsvare Danmarks selvstændighed. I 1948 vedtog Folketinget et lovforslag om oprettelsen af et statsligt hjemmeværn, og den 1. april 1949 var Hjemmeværnet en realitet med regioner og distrikter over hele landet. Hjemmeværnssoldater er borgere fra alle samfundslag og er i dag opdelt i en aktiv styrke og i en reserve med i alt cirka 45.000 soldater.
 

19990323-175748-2_7mb.jpg

Foto: 
Ritzau Scanpix ©

Fra 1958 til 1970 var Dronningen aktiv i Kvindeligt Flyverkorps, der fra 1961 også var en del af Hjemmeværnet. Således er Hendes Majestæt den første fra den kongelige familie, der har haft tjeneste i Hjemmeværnet. Som 18-årig uddannede Prinsesse Margrethe sig i Kvindeligt Flyverkorps, og under uddannelsen i korpset blev Prinsesse Margrethe undervist i korpslære, forsvarskundskab, skydekundskab, felttjeneste og selvforsvar. I de 12 år, hvor Dronningen var en del af Kvindeligt Flyverkorps, opnåede Hendes Majestæt at få rangen af major.

20080613-122156-5_16mb.jpg

Foto: 
Ritzau Scanpix ©