H.M. Dronningens tilknytning til Det Danske Institut i Rom

I år fejrer Det Danske Institut i Rom 50-året for opførelsen af arkitekt Kay Fiskers bygning, der huser instituttet.

H.M. Dronningens forældre, Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid, indviede i 1967 arkitekt Kay Fiskers bygning.
H.M. Dronningens forældre, Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid, indviede i 1967 arkitekt Kay Fiskers bygning. Foto: Det Danske Institut i Rom ©

I 1967 indviede H.M. Dronningens forældre, Kong Frederik 9. og Dronning Ingrid, arkitekt Kay Fiskers bygning. Dronning Ingrid, som var ærespræsident for Det Danske Institut i Rom, stiftede i 1959 Dronning Ingrids Romerske Fond for derigennem at medvirke til at udbrede kendskabet i Danmark til Rom. 

Siden 2011 har H.M. Dronningen været protektor for Det Danske Institut i Rom, og i dag den 27. oktober 2017 deltager Dronningen i fejringen af 50-året for indvielsen af instituttets bygning. I forbindelse med fejringen vil Dronningen overrække Dronning Margrethes Romerske Pris. Prisen, der blev indstiftet af Carlsbergfondet i 2015 i forbindelse med Dronningens 75-års fødselsdag, uddeles for at styrke og hædre den forskning, der udføres ved eller med tilknytning til Det Danske Institut i Rom. Prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med instituttets årsfest og her vil prismodtageren holde en festforelæsning. 

Det Danske Institut i Rom har til formål at bevare og videreudvikle de kulturelle bånd mellem Danmark og Italien. Instituttet huser danske forskere og kunstnere med studieformål i Italien og fungerer dermed som forsknings- og arbejdssted. Her udføres forskning og studier først og fremmest inden for områderne arkæologi, filologi, historie, kirke-, kunst-, litteratur- og musikhistorie, samt billedkunst, fotografi, arkitektur og musik. Instituttet danner desuden ramme om koncerter, udstillinger og konferencer.

Den 26.-29. oktober 2017 besøger Dronningen Rom, Italien, i forbindelse med fejringen af 50-året for Det Danske Instituts bygning.