Offentliggørelse af gaveliste

Den 7. februar 2024 offentliggjorde Kongehuset reviderede retningslinjer for modtagelse af gaver.

Foto: Kongehuset ©

Det fremgår blandt andet af retningslinjerne, at Kongehuset og Kongehusets medlemmer som udgangspunkt udelukkende modtager gaver i forbindelse med officielle arrangementer, rejser eller besøg samt markeringer af særlige begivenheder som for eksempel fødselsdage og jubilæer. 

Det fremgår desuden, at gaver modtaget ved sådanne særlige lejligheder vil blive offentliggjort med angivelse af gavegiver og den anledning, gaven er givet i.

Ved offentliggørelsen af de reviderede retningslinjer blev det oplyst, at offentliggørelse af listen over gaver ville ske første gang i august 2024.

I dag offentliggøres listen over gaver modtaget i perioden fra retningslinjernes offentliggørelse den 7. februar til den 30. juni 2024.

I overensstemmelse med retningslinjerne vil gaver, der har en beskeden værdi, ikke blive offentliggjort, ligesom personlige gaver, som medlemmer af den kongelige familie modtager fra familie og venner, ikke offentliggøres.

Herudover modtager Kongehuset løbende invitationer til at deltage i for eksempel kultur- og sportsbegivenheder og til at besøge kulturinstitutioner og lignende. Kongelig tilstedeværelse i sådanne situationer – både i privat og officiel sammenhæng – betragtes ikke som en gave og vil således ikke blive offentliggjort.

Gaver modtaget for andet halvår af 2024 offentliggøres i forbindelse med Kongehusets årsrapport for 2024. Fremover vil offentliggørelse ske en gang årligt sammen med årsrapporten.