Program for H.M. Dronningens officielle besøg i Brasilien

H.M. Dronningen aflægger den 2.-5. oktober 2024 officielt besøg i Brasilien sammen med klima-, energi-, og forsyningsminister Lars Aagaard for at sætte fokus på dansk-brasiliansk samarbejde om blandt andet biodiversitet, sundhed og bekæmpelse af vold mod kvinder.

Foto: Stine Heilmann ©

Den 2.-5. oktober 2024 rejser Dronningen til Manaus og Brasília i Brasilien på en rejse, der er med til at understrege ønsket om yderligere styrket samarbejde og fordybelse af det dansk-brasilianske forhold. Områder som bæredygtighed, biodiversitet og klima er centrale, fælles prioriteter for Brasilien og Danmark.

Dronningen vil blandt andet besøge Amazon-regnskoven og dens flodsystemer samt den hårdføre brasilianske savanne Cerradoen. Danmark har tidligere givet tilsagn om støtte til Amazonfonden, der bekæmper ulovlig afskovning af regnskoven og fremmer bæredygtig udvikling. I forbindelse med besøget til Brasílias botaniske have, der ligger i Cerradoen, mødes Dronningen med FN’s Miljøorganisation UNEP. Dronningen, som er protektor for UNEP, har i en årrække haft fokus på biodiversitet og naturbevarelse.

Dronningen vil ligeledes mødes med kvindelige ledere, repræsentanter fra ministerier og FN’s Befolkningsfond, UNFPA, for at drøfte ligestilling og bekæmpelse af kønsbaseret vold i Brasilien og globalt. Gennem sit engagement i piger og kvinders rettigheder, herunder som protektor for UNFPA, kan Dronningens besøg bidrage til at skabe en platform for dansk-brasilianske erfaringsudvekslinger.

Program

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Onsdag den 2. oktober

Besøgets to første dage finder sted i Manaus.

Bådtur på Amazonfloden
Dronningen deltager i en bådtur på Amazonfloden, hvor Dronningen blandt andet vil få indblik i Amazon-regionens udfordringer og løsningsmuligheder i relation til bekæmpelse af miljørelateret kriminalitet.

Besøg i skovreservatet Adolpho Ducke og Amazonas Museet MUSA
Dronningen besøger Amazonas Museet (MUSA), som ligger på et 100 hektar stort område af Adolpho Ducke-skovreservatet, der er et oprindeligt tørskovsområde af Amazonskoven.

Officiel modtagelse af guvernøren af Amazonas og overværer forestilling på Amazonas-teatret
Dronningen modtages af guvernøren for delstaten Amazonas, Wilson Lima, på Teatro Amazonas, som er et teater og operahus i centrum af Manaus.

Torsdag den 3. oktober 

Besøg på det nationale forskningsinstitut for Amazonskoven (INPA)
Dronningen besøger det nationale forskningsinstitut for Amazonskoven, som igennem årene har udført videnskabelige undersøgelser af det fysiske miljø og levevilkårene i Amazon-regionen.

Deltagelse i besøg hos Center for Bioøkonomi i Amazonskoven (CBA)
Dronningen besøger Center for Bioøkonomi i Amazonskoven (CBA), som blev oprettet i Manaus i 2002 og har til formål at fremme den bæredygtige udvikling i Amazon-regionen.

Frokost med fokus på mad med produkter, som oprindelige folk i Amazonskoven spiser i deres dagligdag
Dronningen deltager i en frokost på en lokal restaurant, der tilbereder mad med bæredygtig brug af produkter høstet og produceret af oprindelige folk. Restauranten har hovedsageligt oprindelige folk ansat.  

Fredag den 4. oktober

Besøgets sidste to dage finder sted i Brasília.

Deltagelse i officielt møde
Dronningen deltager sammen med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i officielt møde i Brasiliens hovedstad.

Besøg på offentlig skole i Brasília
Dronningen besøger sammen med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard en offentlig skole i Brasilia, hvor Dronningen blandt andet vil blive introduceret til Brasiliens skolemadsprogram.

Besøg på det brasilianske landbrugsforskningsinstitut Embrapa Cerrados
Dronningen besøger sammen med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard Embrapa Cerrados, som er det brasilianske landbrugsforskningsinstitut i savanneområdet Cerradoen og blandt andet har fokus på udfordringer og muligheder i forhold til landbrugets indvirkning på biodiversitet og miljø i Brasilien.

Deltagelse i arbejdsmiddag med UNFPA med fokus på ligestilling
Dronningen deltager i sin egenskab af protektor for FN’s Befolkningsfond (UNFPA) sammen med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i en arbejdsmiddag på den danske ambassade i Brasília.

Lørdag den 5. oktober

Besøg i Brasílias botaniske have med UNEP
Dronningen besøger i sin egenskab af protektor for FN’s Miljøprogram (UNEP) sammen med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard den botaniske have i Brasília, der er et område for naturbeskyttelse.