Regentparret ikke til Chile

Vulkanen Villarica.
Vulkanen Villarica. Foto: Embassy of Chile to Denmark

Hendes Majestæt Dronningen har på grund af slidgigt i ryggen og efter råd fra sine læger besluttet at aflyse Regentparrets planlagte statsbesøg i Chile den 10.-15. marts.

Det er lægernes vurdering, at den lange flyvetur kombineret med de krav og forventninger, der er til at gennemføre et statsbesøg, i den aktuelle behandlingssituation vil være for belastende for Dronningen at gennemføre.

Regentparret har i stedet bedt H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Kronprinsessen stå i spidsen for et officielt besøg, hvor hovedparten af det allerede planlagte program gennemføres i bl.a. Santiago, Valparaiso og det nordlige Chile.

Omkring 50 virksomheder deltager i besøget, hvor et af hovedformålene er at styrke de handelsmæssige forbindelser mellem Chile og Danmark bl.a. indenfor områderne landbrug og fødevarer, fiskeri- og akvakultur, mineindustrien, energi og miljø samt sundhed.

Et alsidigt kulturprogram indgår som en vigtig del af besøget. Asger Jorn udstilles på Chiles ældste og mest prestigefyldte museum, Museo de Bella Artes, som årets udstilling. Der vil i forbindelse med besøget etableres litterære møder mellem danske og chilenske digtere, ligesom børnelitteratur indgår i programmet. 
 
Danmark er kendt som foregangsland i Chile på menneskerettighedsområdet. I den forbindelse afholder Det Chilenske Erindringsmuseum og Det Danske Institut for Menneskerettigheder en fælles konference om undervisning i menneskerettigheder.

Det officielle besøg vil afslutningsvis bringe Kronprinsparret til Paranal-observatoriet i det nordlige Chile, som er ESO's (The European Southern Observatory) flagskib for astronomi, og hvor Danmark er mangeårig bidragsyder.