Rigsæblet

På Rosenborg Slot findes samlingen af kronregalier, som i gammel tid blev brugt ved kronings- og salvingsceremonier. Blandt regalierne er rigsæblet, der har en lang historie bag sig.
Rigsæblet, som er en blankpoleret guldkugle omsluttet af et diamantbesat blå-emaljeret guldbånd, blev fremstillet i 1648 af en ukendt guldsmed i Hamborg i forbindelse med Frederik 3.’s kroning. Æblet symboliserer det kristne verdensherredømme og har som symbol dets oprindelse i Det Byzantinske Rige, hvorefter det nåede Vesteuropa i den tidlige middelalder.
Rigsæblet er en del af kronregalierne, der er symboler på kongens magt og værdighed, og hvis hovedfunktion var anvendelse ved kroninger og salvinger indtil enevældens afslutning i 1848. Således blev regalierne sidst anvendt ved Christian 8.'s salving i Frederiksborg Slotskirke i 1840.
Foruden rigsæblet findes også blandt andet Christian 5.’s kongekrone, et scepter, der ligesom rigsæblet blev udført til Frederik 3.’s kroning samt en kroningskårde af guld og Christian 3's rigssværd blandt kronregalierne. Christian 5.'s krone, bevogtet af tre sølvløver, anvendes i dag ved castrum doloris.
Kronregalierne findes i dag på Rosenborg Slot, hvor de har været at finde siden 1680’erne.